Sezóna meruněk je docela krátká, o to více je třeba využít její doby a hojnosti a předzásobit se na horší časy. Ideální je v tomto případě kompot. Jeho příprava je velice jednoduchá a zvládne jí i člověk v tomto směru zatím nezkušený. Aneb pokud chcete zkoušet zavařování, meruňky jsou to pravé ovoce!
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- vyzrálé meruňky
- na 1 l vody 500 g cukru
Meruňky omyjeme, rozkrojíme a vypeckujeme. Vkládáme do čistých sklenic. Skládáme je na sebe řeznou plochou dolů. Pak je hned zalijeme teplým sladkým nálevem, pokud chceme šťávu sladší nebo nejsou-li meruňky dost vyzrálé, můžeme přidat navíc 100-200 g cukru na 1 l vody.
Naplněné sklenice uzavřeme víčky, uložíme do sterilizačního hrnce s teplou vodou. Sterilujeme při 85 stupních Celsia 20 minut.
Po ukončení sterilizace sklenice vyjmeme z vody a dáme na chladné místo vychladit. Ukládáme do sklepa.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.