Dozrává rybíz a marně si lámeme hlavu, co s ním? Přinášíme tip na recept, který dělávaly už naše babičky. Připravte si vynikající rybízový sirup, který bude skvělým zpestřením pitného režimu nejen v horkých dnech.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 2,5 kg vyzrálého rybízu
- 20 g kyseliny citrónové
- 2 l důkladně převařené vody
- na 1 kg šťávy 1 kg pískového cukru
- 1 sáček Pomůcka ke konzervování (např. Dr.Oetker)
Rybíz přebereme, důkladně propláchneme, odstopkujeme a necháme odkapat.
Dáme jej do neoprýskané smaltované, nerezové, nebo plastikové nádoby, rozmačkáme vařečkou a přelijeme horkou vodou. Přidáme kyselinu citrónovou a necháme stát do druhého dne v chladu.
Potom ovoce necháme překapat přes řídké plátno (upevníme je třeba na nohy převrácené židle) a zbytek rybízu vymačkáme. Na 1 kg čisté šťávy přidáme 1 kg pískového cukru a za občasného promíchání necháme cukr rozpustit.
Přidáme polovinu sáčku ke konzervování, který jsme rozpustili v trošce vody a přecedili přes sítko.
Šťávu dobře promícháme a plníme do čistých, vymytých, suchých lahví. Uložíme, dobře uzavřeme, v chladnu a temnotě (pod uzávěr je možno dát tenkou fólii na potraviny a pak teprve zazátkovat).
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.