Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Sezóna rajčat je za dveřmi. Můžete je zavařovat, sušit i nakládat

Sezóna rajčat je za dveřmi. Můžete je zavařovat, sušit i nakládat

7.7.2021 - redakce Babinet.cz

Léto je v plném proudu a mnohým z nás začnou na zahrádkách brzy dozrávat oblíbená rajská jablíčka. Rádi bychom si uchovali jejich chuť a vůni na zimu, ale jak na to? Nabízíme vám osvědčené a ty rozhodně nejlepší možnosti, jak rajčata konzervovat.

fotografie: Pixabay

Mrazíme

Jednou z těch nejsnazších variant je mražení. Rajčata nakrájíme na menší kusy, vložíme, v ideálním případě, do plastové krabičky, třeba od zmrzliny a následně dáme zmrazit. Musíme však počítat s tím, že po rozmrazení budou takto uchovaná rajčata nejlepší do leča, nebo jiné zeleninové směsi. Určitě ale přijdou vhod.

Sušíme

Další možností je sušení. Pokud zrovna nevlastníte sušičku, pak plody napulte a dejte jen tak na plech. V troubě je potom sušte na padesát stupňů. Bude to však trvat velmi dlouho, alespoň šest hodin. V případě větších a šťavnatějších plodů ještě mnohem déle. Nenechte se odradit, výsledek za to rozhodně bude stát.

Sušená rajčátka potom můžete rozdrobit a kořenit jimi pokrmy, anebo s nimi pracovat ještě dál. Pokud nebudou suchá jako papír, ale uvnitř zůstanou asi takové konzistence, jakou mají datle, tak neváhejte, naskládejte je do sklenic a zalijte olivovým olejem. Vhodné je také přidat nějaké dobré koření, třeba bazalku a dobromysl. Rajskými jablíčky naloženými v oleji potom lze dochucovat nejrůznější pokrmy a saláty.

Zavařujeme

Kdo má rád rajskou, ocení skvělou domácí šťávu. Rajčata svařte a následně přepasírujte přes hustý cedník. Vzniklou šťávu plňte do sklenic a zavařujte. V zimě z ní uděláte luxusní rajskou, nebo jí můžete pít jen tak.

Rajčata lze také povařit, rozmixovat a zavařovat pyré, které pak použijete třeba na pizzu.

V neposlední řadě jsou skvělá zavařená jen tak! Napěchujte rajčata do sklenic, dolijte vodu, jako když děláte kompot, přidejte špetku soli a hurá zavařovat. Kdo chce, může přidat také bazalku.

Napsala Zuzana Zelenková

zdroj: thetomato.kitchen

Vaše názory

Stanka11
24.7.2021 20:16

Rajčat je plný skleník, určitě rady využiju.

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz