Bílá sobota - den, kdy oficiálně končí doba půstu a lidé se navracejí k pestřejší stravě. Je to také den, kdy dle starých tradic se uklízí celá domácnost, a to už od brzkého rána. Na zahradách se třese ovocnými stromy, aby se probudily a měly posléze hojnou úrodu. Co se kuchyně týče, tak na stole se nejčastěji v tento den objevuje velikonoční hlavička (nádivka) s masem, hospodyňky pečou velikonoční beránky a mazance, dívky vaří a zdobí velikonoční vejce a chlapci pletou pomlázky. Velikonoční období vrcholí.
(foto: redakce)
Řeč byla o pečení mazanců a tak právě jeden takový historický recept na mazanec z dob našich prapředků vám dnes přináším. Níže uvedený recept byl v kuchařské knize zveřejněn už v roce 1935. Tady je ...
- Velikonoční mazanec
Do mísy dáme 1 kg polohrubé mouky s 20 dkg másla, 25 dkg cukru, 2 žloutky, vajíčko, citronovou kůru, sůl, vanilku, z 5 dkg droží vykynutý kvásek a 1/2 l mléka.
Dobře vypracujeme v těsto a dáme hodinu kynouti. Poté na vále do těsta vpracujeme 10 dkg rozinek, 8 dkg usekaných mandlí, upravíme bochánek a dáme na pomazaný plech ještě kynouti. Konečně bochánek pomažeme vajíčkem, uprostřed rozřízneme kříž a pečeme z počátku v prudké troubě, načež pomalu dopékáme asi hodinu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.