Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Velikonoční věnec od Pavla Berkyho

Velikonoční věnec od Pavla Berkyho

1.4.2021 - AndreaP.

PAVEL BERKY k receptu: “Myslím, že recepty na nádivku, beránka a mazanec jednoduše
najdete všude. Proto jsem připravil recept na tento vynikající velikonoční věnec, který je
krásně vláčný, jemný a nádherně Vám rozzáří jarní stůl. Můžete si jej nazdobit po svém,
posypat třeba mandlemi a věřím, že stejně jako u nás rodinu či návštěvu mile překvapí.”

(foto:autor receptu)

 

Doba přípravy: 45 minut + doba kynutí (2 hodiny)

Ingredience:
- 390 g hladké mouky
- 295 ml plnotučného mléka
- 95 g cukru
- 80 g másla
- 3 ČL sušeného droždí
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 vejce
- sůl
- 1 kraslici barvenou potravinářskou barvou, nebo přírodně cibulí aj.

Postup:
Mléko ohřejte na přibližně 40°C. Do misky dejte polovinu cukru, droždí a ohřáté mléko.
Směs zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

(foto :autor)

Do mísy od kuchyňského robota nasypte mouku, větší špetku soli, zbylou část cukru, vejce a
vzešlý kvásek. Pomocí hákového nástavce začněte hníst těsto na středním stupni a po cca
5 minutách rychlost zvyšte. Těsto míchejte až se vše pořádně propojí a těsto se začne lepit
na stěny. Tento proces může trvat přibližně 10 - 15 minut. V průběhu hnětení směs 2 - 3 krát
promíchejte pomocí stěrky, aby se do těsta zapracovaly všechny zbytky mouky ze stěn a
dna nádoby. Správná konzistence těsta by měla být hutná a lepivá.


Dno nové mísy lehce poprašte moukou a uhnětené těsto do ní přeložte. Zakryjte utěrkou a
dejte na teplé místo kynout na 2 hodiny. Těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si
troubu předehřejte na 180°C. Těsto po vykynutí vyložte na pomoučenou pracovní plochu.
Rozdělte na dvě části a rukama vytvarujte na stejně dlouhé válce. Těsto je velmi jemné a
hůř se s ním pracuje, proto buďte opatrní a trpěliví. Připravte si plech nebo zapékací mísu ve
které budete věnec péct. Do středu plechu dejte malované vejce. Připravené válce těsta
omotejte kolem vejce, jakoby jste pletli jednoduchou vánočku.


Pečte ve vyhřáté troubě 25 - 30 minut. 10 minut před koncem věnec potřete rozšlehaným
vejcem. Po upečení věnec vytáhněte z trouby, zakryjte utěrkou a nechte alespoň 15 minut
odpočívat.
A můžete servírovat. Velikonoční věnec chutná skvěle jen tak, nebo si jej můžete pro změnu
namazat domácí marmeládou, máslem či je skvělý ke sklenici mléka nebo šálku kávy, čaje
či kakaa.
Tak dobrou chuť a krásné Velikonoce!

Video postup: https://youtu.be/V87Q1S6_6r4

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz