Kdo z nás by neznal kynuté buchty plněné bohatě nádivkou? Tvarohová, maková, povidlová a hlavně hojně posypané cukrem. Nedá se jejich chuti odolat. Své o tom ví i pohádkový Honza, však právě tyto buchty vždy dostal do rance, když šel do světa. Jo jo, maminky a babičky věděly, co je dobré. A i my si je dnes připravíme. Recept ale bude trošku netradiční, budeme pracovat s klasickým kynutým těstem, který budeme ale navíc zkypřovat vařenými brambory.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 400 g hrubé mouky
- 400 g teplých vařených brambor
- 50 g cukru
- sůl
- citronová kůra
- kvásek z 50 g kvasnic
- 8/4 šálku vlažného mléka
- nádivka - tvarohová, maková a nebo povidla
- máslo
- olej
Připravíme si kvásek z droždí, 2 lžiček cukru, 2 lžiček mouky a trochy vlažného mléka.
Do mísy prosijeme mouku a teplé strouhané brambory, přidáme sůl, cukr, strouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Podle potřeby přidáme ještě vlažné mléko. Těsto dobře propracujeme a dáme na 2 hodiny na teplé místo vykynout.
Pak jej rozválíme na vále, vykrajujeme čtverečky a plníme libovolnou nádivkou, pevně zabalíme a tvoříme buchtičky, které klademe do vymazaného pekáče.
Strany buchtiček potřeme rozpuštěným máslem. Chvilku ještě necháme kynout na pekáči, pak potřeme na povrchu rozpuštěným máslem a pečeme v dobře vyhřáté troubě do zlatova. Hotové hojně pocukrujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.