Jak je již zřejmé nejen z kalendáře, ale i ze zdejších článků, Velikonoce se kvapem blíží. Přípravy jsou v plném proudu, aby o svátcích bylo vše dokonalé. V našich kuchyních se linou vůně slané i sladké, hospodyňky si hledají ten svůj TOP recept, kterým oslní. Společně jsme vyzkoušeli například geniální mazanec bez kynutí, oslnivý velikonoční koláč ve tvaru vajíček a vynechat jsme pochopitelně nemohli ani klasické medové jidáše.
Dnes si vyzkoušíme zase trošku jiný mazanec. Je výborný a vláčný díky jogurtu. Díky použití jedlé sody je pak lehký a vůbec není hutný ani suchý.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody ( nebo prášku do pečiva )
- kůra z jednoho citronu a z jednoho pomeranče
- šťáva z 1 citronu
- šťáva z 1 pomeranče
- rum podle chuti
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g másla
- 2 vejce
- 2 bílé jogurty á 150
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí
Nejprve smícháme všechny sypké složky, potom přidáme všechny vlhké a vypracujeme pěkné těsto. Tvarujeme mazanec, vyjde nám na dva.
Pomažeme vejcem a můžeme ozdobit mandlemi.
Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.