Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Pampeliška není bezcenný plevel, ale královna léčivých bylin. Sběr může začít už nyní

Pampeliška není bezcenný plevel, ale královna léčivých bylin. Sběr může začít už nyní

14.3.2021 - AndreaP.

Máme tady březen, který značí začátek jara. A na jaře se probouzí příroda a život celkově. Je to období zelenání se, probouzení se ze zimního spánku, čas na bylinky a rašící hlavičky kytek. A mezi první takovou, která už netrpělivě čeká na svůj čas, se řadí pampeliška. Jedna z nejvýznamnějších léčivých bylin vůbec. A její čas, ač se to na první pohled nezdá, nastal právě teď.

Jak už bylo řečeno, pampeliška je významná léčivka. A využít jí můžeme úplně celou bezezbytku v průběhu téměř celého roku. Každý čas je totiž její síla v něčem jiném. Sbíráme buď kořen, a to před rozkvětem rostliny (zhruba březen – duben), poté nať s kořenem (březen – duben) a následují květy (květen – září).

Bylina je bez zápachu a má mírně nahořklou chuť.

Kořen lze použít jak čerstvý, tak sušený. Po usušení, upražení a rozemletí z něj lze připravit hořkou „pampeliškovou mouku“. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Záběr jejich léčebných schopností je ale mnohem větší. Je to také významná včelařská rostlina. Používá se často k přípravě bylinkových salátů nebo k výrobě vína, známý je i pampeliškový med či sirup, který si ukážeme.

Jak už bylo řečeno, se sběrem můžeme začít už nyní. Teď je ten správný čas pro sběr kořenů, které mají největší sílu právě teď v březnu. Pokud se rozhodneme, že nechceme čekat na usušení (viz výše), tak vykopané kořeny řádně očistíme a omyjeme, dáme do vody a v té cca 8 minut vaříme.  Vznikne nám pampeliškový výluh, který pijeme 2-3x denně po dobu 14 dní. Jedná se o vynikající detox zejména jater, ale rovněž celého těla.

Jako další se pak v průběhu  dubna, května sbírají stvoly a listy. Víte o tom, že je velmi zdravé schroupat denně cca 5 stonků? Stačí to takto praktikovat po dobu zhruba dvou týdnů a jarní únava je pryč a vaše tělo vám poděkuje.

Zlatavé sluníčka, neboli květy jsou asi nejvíce sbírané.  Dělá se z nich například lahodný sirup, který hravě zvládnete i doma s dětmi, a oproti kupovanému má obrovskou výhodu. Jakou? Je domácí! A právě tento sirup si dnes ukážeme, neb než se nadějeme, pampelišky začnou na zahrádkách a loukách vystrkovat své krásné žluté hlavičky :-)

Potřebujeme :

  • 400 hlaviček květů pampelišek
  • 2 citróny
  • 2 kg krystalového cukru

 

Hlavičky pampelišek dobře opereme, odstraníme stonky a květy vložíme do hrnce se dvěma litry vlažné vody.

Současně přidáme citróny nakrájené na kolečka. Vše na chvilku povaříme - ohříváme do bodu a varu a vždy stáhneme z plamene po dobu 15 minut. Pak hrnec odstavíme a necháme vše po 24 hodin vyluhovat.

Po této době roztok přecedíme, přidáme cukr a vše vaříme 1-1,5 hodiny za stálého míchání. Až sirup zhoustne, může být přelit do sklenic.

Skladujeme v chladnu a temnu.

(fotografie: Pixabay)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz