Velikonoční mazanec, velikonoční beránci, boží milosti - to vše patří k nejkrásnějím svátkům jara - k Velikonocům. A my si dnes ukážeme další. Klasiku, ale netradičně. Proč klasika? Dnešní recept je totiž koláč z kynutého těsta s tvarohovou nádivkou, který většina z nás dobře zná. A proč netradičně? My si totiž s přípravou tak trošku vyhrajeme a ve výsledku budeme mít úžasná velikonoční vejce, která nám budou všichni tiše závidět.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
Na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- 2 vejce
- 50 g tuku
- 15 g droždí
- 1/8 l mléka
- 1 špetka soli
Náplň:
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 100 g tuku
- 50 g cukru
- 3 vejce
- 6 půlek meruněk (z konzervy)
- 2 - 3 lžíce jemného bramborového škrobu
- strouhaná kůra z 1 citrónu
Na těsto promícháme droždí s 1 lžičkou cukru ve vlažném mléce. Přikryjeme a necháme vykynout.
Vločky tuku hněteme s moukou, se zbylým cukrem, solí, vejci a kváskem tak dlouho, až vznikne těsto, které se odděluje ode dna mísy. Přikryté těsto odstavíme do tepla, až vykyne do dvojnásobného objemu.
Mezitím si připravíme náplň. Rozehřejeme při mírné teplotě tuk a znovu dáme vychladnout. Tvaroh dáme na síto a necháme odkapat. Z vajec oddělíme bílky a žloutky smícháme s cukrem, bramborovým škrobem, tvarohem a ještě tekutým tukem, okořeníme strouhanou citrónovou kůrou a vše promícháme do hladké hmoty.
Kynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, které na pomoučněné ploše vyválíme na placičky ve tvaru vajec. Placičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do tvarohového krému. Hmotou potřeme vajíčka, přičemž kolem dokola ponecháme nepotřený okraj. Do středu vajíček vtlačíme po rozpůlené meruňce (budou znázorňovat žloutek) a přikryté necháme ještě 15 minut kynout.
Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 - 20 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.