Nic nezahřeje tak jako vydatná polévka. Stará pravda předávaná generacemi. Polévky jsou tradiční součástí české kuchyně. Vařily je už naše prababičky, babičky a v této tradici pokračujeme i my. Obliba polévek prostě neklesá. Mimo jiné jsou totiž rychlé a nenáročné na přípravu. A my si dnes společně připravíme čočkovou. Luštěniny jsou totiž pro organismus nezbytné a přidaný česnek zdraví prospěšný efekt ještě více povýší.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 400 g čočky
- 2 l slepičího vývaru
- 3 cibule
- 2 rajčata
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 lžička soli
- pepř
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- citrónová šťáva (nemusí být)
Slepičí vývar přivedeme k varu. Poté přidáme opranou čočku, 2 cibule nakrájené na čtvrtky, oloupaná rajčata také nakrájená na čtvrtky a nadrobno nakrájený česnek. Vaříme na mírném ohni doměkka asi 45 minut.
Mezitím na pánvičce dozlatova osmahneme jednu nadrobno nakrájenou cibuli.
Uvařenou polévku rozmixujeme a scedíme. Okořeníme solí, pepřem a římským kmínem podle chuti. Před podáváním přidáme zbylé máslo a osmahnutou cibulku. Podle chuti můžeme také přidat citrónovou šťávu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.