Mleté maso a vaření z něj je velmi oblíbené, a to nejen u nás, ale i ve světě. Recepty na různé kuličky, karbenátky, zapékané směsi a podobně patří mezi ty často vyhledávané. A my si dnes jedny takové kuličky společně uděláme. A sice na kari omáčce. Jedná se o dánskou specialitu, kde se nazývá Boller i Karry, a patří tam mezi jedno z nejoblíbenějších jídel, a to zejména mezi mladými lidmi.
(fotografie: trollemad.dk)
Potřebujeme:
- 750 g mletého masa
- 2 středně velké cibule
- 2-3 lžíce másla
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1-2 lžičky kari koření
- 2 lžíce strouhanky
- 2 vejce
- 2 lžíce smetany
- sůl
- olej
Na omáčku:
- 2-3 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- 1 lžíce kari
- 2 dl vývaru
- 1/8 l smetany ke šlehání
- sůl
Najemno nakrájenou cibuli osmažíme na másle dozlatova, před koncem smažení přidáme koření a strouhanku. Vše dáme do připraveného mletého masa, postupně přidáme vejce, smetanu a sůl a dobře prohněteme, ať se vše spojí. Hmotu dáme do lednice odpočinout.
Poté z ní vytvarujeme kuličky asi ve velikosti vlašského ořechu, usmažíme dohněda a dáme stranou.
V mezičase si připravíme omáčku, a to tak, že na másle osmahneme mouku s kari (trvá to zhruba 1-2 minuty), přilijeme vývar, lehce povaříme a nakonec přidáme smetanu a sůl. Mícháme.
Masové kuličky vložíme do omáčky a společně pomalu vaříme ještě cca 10 minut.
Příloha - rýže.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.