Indická kuchyně je kuchyně různých etnik a náboženských skupin, žijících na území Indie. K jejím typickým rysům patří hojné používání koření, převaha vegetariánských pokrmů, hlavními surovinami jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky (jogurty, máslo ghí), zelenina a koření.
Nejčastější úpravou pokrmů v indické kuchyni je pomalé vaření nebo dušení na mírném ohni. Oblíbené je rovněž smažení na pánvi, grilování nebo pečení, k němuž slouží hliněná pec tandúr. Maso, zelenina i ostatní přísady se většinou upravují pokrájené na kostky či plátky, méně často v celku.
Kuřecí kari je pak typický představitel této kuchyně. Zde je recept ...
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 600 g kuřecího masa bez kostí a kůže, nakrájeného na kostky
- 3 lžíce oleje
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 1 lžička zázvoru
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička chilli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička turmeriku nebo kari koření
- 4 lžíce kokosového mléka nebo krému
- voda na podlití, přibližně 500 ml
- sůl
- hrst lístků koriandru nebo petržele
Cibulku osmahneme, přidáme sušené koření a pražíme asi pět minut. Přidáme kousky kuřete a opečeme je ze všech stran.
Zalijeme kokosovým mlékem, vodou, osolíme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa a zahuštění šťávy. Měla by se vydusit asi na polovinu.
Kari posypeme koriandrem a podáváme s rýží basmati.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.