Již tuto neděli oslavíme společně svátek sv. Valentýna. K Valentýnu se váže celá řada zvyků, které pronikly už i k nám. Jedná se především o společnou oslavu svátku zamilovanými páry, darování valentýnských přáníček – vyznání lásky (tzv. Valentýnky) nebo uzamykání zámečků lásky, které původně s Valentýnem ale téměř nesouvisí. A protože je známo, že láska prochází žaludkem, tak neméně důležitou tradicí je rovněž dobré jídlo připravené jak jinak než s láskou.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 1 kachna
- 8 stroužků česneku
- 1 feferonka
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky tlučeného kmínu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- trochu chilli nebo pálivé papriky
- 4 lžíce octa
- 1/2 lžičky práškového cukru
- 4 lžíce oleje
- sůl
Kachnu očistíme a naporcujeme. Rozetřeme česnek a nadrobno nasekáme feferonku. Přidáme ocet a všechno koření a rozmícháme.
Směsí potřeme kousky kachny a necháme odpočinout aspoň 3-4 hodiny.
Pak rozpálíme olej a vložíme na něj kousky kachny. Osolíme a po chvíli zmírníme plamen, podlejeme vroucí vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Těsně před koncem vmícháme do šťávy cukr a kachnu dopečeme v troubě.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.