Jak připravit ze zdánlivě obyčejných surovin delikatesu? Jednoduše, dotáhněte chuť syté polévky extra panenským olivovým olejem. Pokud nemáte rádi celer, vyměňte ho za květák nebo hrášek – chuť polévky se rozvine stejně dobře.
Potřebujeme :
- 1/2 větší bulvy celeru (případně květáku či hrášku)
- 1/4 litru zeleninového vývaru (nebo bujónu z kostky)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 velký stroužek česneku najemno nasekaný
- 4 tenké plátky slaniny
- 1/4 lžičky sečuánského nebo bílého pepře
- sůl a špetka muškátového oříšku
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
Zapněte troubu na 180°C. Celer oloupejte, pokrájejte jej na větší kusy a přemístěte do pekáčku. Pokapejte jej dvěmi lžícemi oleje, posolte a dobře promíchejte, ať se všechny kousky rovnoměrně obalí olejem. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude celer měkký, což poznáte, pokud do něj lehce zajede ostrý nůž. Občas obraťte. Na posledních 5 minut pečení přidejte k celeru česnek.
Mezitím zahřejte vývar. Jakmile je celer hotový, přidejte jej do vroucího vývaru, ochuťte pepřem a pár minut povařte. Sejměte z ohně, přidejte smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujte na hustý krém. Podle chuti dosolte a přidejte muškátový oříšek. Uchovejte v teple.
Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi.
Krém rozdělte do čtyř misek, ozdobte plátkem slaniny a pomalu tenkým pramínkem nalijte na každou porci lžíci olivového oleje. Servírujte s čerstvou bagetou nebo ciabattou.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.