Vietnamskou a čínskou kuchyni mají Češi moc rádi. Ale znáte to, když je nutné jídlo nosit domu, protože se v restauraci nemůžeme posadit, tak to není úplně ono. Mezi velmi oblíbené pokrmy pak patří voňavé křehké kuře nebo kachna. Tento recept vyžaduje delší přípravu, není ale vůbec obtížný a použité ingredience také nejsou nijak exotické.
Potřebujeme
- Kuřecí prsa / kachní prsa, co kdo má rád
- Voda
- Sojová omáčka
- Skořice
- Zázvor
- Kardamon
- Bramborový škrob
- Mrkev
- Pórek
- Rýže
- Sůl
- Pepř
- Mouka
- olej
Předem receptu upozorňujeme, že lze použít také stehna, ale obvyklejší jsou prsa. Pokud máte prsa z jednoho kuřete, nebo kachny, rozpulte je. Na jednu porci počítáme jednu polovinu prsa.
Maso je vysoké a bude se vařit, tedy se ještě zvýší. Prso tedy podélně překrojte ale nedokrojujte. Roztáhněte jej do jednoho celistvého „řízku“ a jemně ho poklepejte klouby ruky.
Do hrnce dáme cca 0,5 litru vody, přivedeme ji k varu, přidáme 1 celou skořici, 1 hvězdičku kardamomu, cca centimetru zázvoru a 3-4 lžíce sojovky. Vodu ochutnejte, není-li chuť sojovky dostatečně cítit, přidejte podle své chuti. Vodu přiveďte k varu, vložte maso a vařte do změknutí.
Maso vyjměte a nechte zchladit. Z vývaru vyndejte koření a zahustěte jej cca 1 lžící škrobu. Přidejte také nakrájený pórek a mrkev a nechte jemně probublávat do změknutí. Ideálně po celou dobu kdy ve vedlejším hrnci budete vařit rýži. V misce si připravte hustší palačinkové těsto, v něm omočte vychladlé maso, které pak dozlatova opečete na oleji.
Maso podávejte s rýži. Omáčku nechte v misce zvlášť a přilévejte si podle chuti.
napsala Zuzana Zelenková
foto: dreamstime.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.