Enzo Bencini je italský gentleman, světoběžník, umělec a milovník kávy. Jeho vášeň plane nejen pro kávy té nejvyšší kvality typu 100 % Arabica, tak i blendy postavené na vyváženém poměru arabiky a robusty. Jak sám říká: „Neptej se, co může káva udělat pro tebe, ptej se, co můžeš ty udělat pro svou kávu."
Připravte si skvělé horké nápoje z pohodlí domova a vychutnejte si lahodnou kávu netradičně.
1. Spicy Butter Enzo
Recept na drink:
1. Do mixeru, či smoothie makeru nalijeme 1 hrnek horké filtrované kávy Enzo Bencini Elemento
2. Přidáme lžíci kořeněného másla a 2 lžičky cukrového sirupu demerara
3. Vše řádně promícháme v mixeru, aby se vytvořila pěna
4. Přelijeme do sklenice a ozdobíme badyánem a muškátovým oříškem
Domácí suroviny:
Příprava filtrované kávy ve french pressu
1. 15g zrnkové kávy nejprve na hrubo umeleme a nasypeme do french press
2. Zalijeme 250ml vody o teplotě 95°C a cca 20 sekund mícháme
3. Kávu necháme louhovat 3 minuty, zamícháme a necháme minutu usadit sedlinu
4. Poté píst stlačíme dolů, ale netlačíme na něj, abychom kávu neznečistili
Příprava kořeněného másla
- Do šlehače s lopatkovým nástavcem dáme 1hrnek změklého másla
2. Přidáme ¼ hrnku třtinového cukru, a mix zimního koření, které jsme nejprve podrtili
3. Špičku lžičky mleté skořice, ½ lžičky nového koření, špetku mletého zázvoru, 2 hřebíčky, špetku soli.
4. Po umíchání vložíme do misky, či fólie a dáme do chladničky, kde vydrží až 2 týdny.
2. Enzo La Bomba
Recept na drink:
1. Nejprve si předehřejeme sklenici
2. 2cl tmavý rum (podle chuti, alkohol se nemusí přidávat)
3. 6cl domácí vaječný likér
4. 3cl Enzo Bencini Elemento Espresso
5. Domácí šlehačka ze šlehačkové lahve
6. Nastrouhaná hořká čokoláda
Domácí suroviny:
Recept na domácí vaječný likér
1. 500ml kondenzované mléko
2. 400ml plnotučné mléko
3. 1 vanilkový lusk – rozříznout, vyjmout zrníčka a vhodit i zbylý celý lusk
4. 5 žloutků
5. 300ml kvalitního 5tiletého tmavého třtinového rumu
1. Do velké mísy, kterou umístíme nad vodní lázeň a vložíme žloutky, které rozmícháme v mléce a přidáme kondenzované mléko
2. Přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku
3. Směs promícháme a pomalinku zahříváme do krémové konzistence (jako šodó)
4. Necháme zchladnout minimálně na 50C a přidáme rum dle chuti
5. Řádně promícháme a přelijeme do vyvařené lahve, kterou po vychladnutí umístíme na 14 dní do lednice.
Pozn.: Bombardino je alkoholický nápoj původem z Itálie. Je docela podobný našemu vaječnému koňaku, který je o něco silnější. Nejčastěji ho potkáte u sjezdovky, kde si ho můžete dát na zahřátí. Bombardino se ale také může podávat smíchané s kávou. Je to velice chutný nápoj, rychle vás zahřeje a díky kávě i pořádně nakopne. Na ozdobu použijte šlehačku, která celý nápoj ještě vylepší. Ochutnejte a zamilujte si tento nápoj na studené zimní večery.
3. Enzo Salted Caramel Cold Brew
Recept na drink:
1. Plná sklenice ledu
2. 2dcl ledová káva Enzo Cold Brew (Enzo Bencini Elemento)
3. 2cl domácího sirupu slaný karamel
4. Po okraj sklenice navrstvíme šlehanou smetanu s mlékem (1:1) a špetkou soli
5. Ozdobíme karamelem
Domácí suroviny:
Příprava ledové kávy „Cold Brew“
1. 30g zrnkové kávy nejprve na hrubo umeleme a nasypeme do plastové nádoby
2. Zalijeme přefiltrovanou studenou vodou, uzavřeme a louhujeme 16h v pokojové teplotě
3. Přecedíme přes jemné kuchyňské sítko a následně kávový filtr do vymyté lahce
4. Minimálně na hodinu vložíme do lednice a můžeme používat
Sirup slaný karamel
1. 200g cukru krupice
2. 80g máslo (povolené)
3. 120ml smetany ke šlehání (30%+)
4. 1 ½ lžičky soli (maldon)
5. pár kapek vanilkového extraktu
1. Cukr během 15 minut postupně rozpustíme na středním ohni na pánvi a lehce mícháme pomocí dřevěné vařečky.
2. Stáhneme plamen, přidáme povolené máslo, mícháme cca 3-5 min. metličkou a za stálého míchání pomalu přiléváme smetanu.
3. Na závěr přidáme lžičku, lžičku a půl maldonské soli a pár kapek vanilkového extraktu.
4. Celý proces trvá maximálně 30 minut, pokud vám zbydou hrudky, preceďte je při přelévání do vyvařené lahve přes jemné kuchyňské sítko. Sirup vydrží v lednici až 2 měsíce.
4. Enzo Winter Coffee
Recept na drink:
1. Nejprve si předehřejeme sklenici
2. Odměříme 3cl vaší oblíbené whisky (irská je nejlepší)
3. Přidáme 2 lžíce medového sirupu se skořicí
4. 6cl filtrované kávy Enzo Bencini Elemento a zamícháme
5. Přes lžičku navrstvíme 3cl ručně našlehané smetany (30%+)
6. Ozdobíme celou skořicí
Domácí suroviny:
Příprava Enzo filtrované kávy (French press, Aeropress, Dripper)
1. 18g zrnkové kávy nejprve středně umeleme a nasypeme do konvice
2. Zalijeme 250ml vody o teplotě 95°C a cca 20 sekund mícháme
3. Kávu necháme louhovat 3 minuty, zamícháme a necháme minutu usadit sedlinu
4. Poté píst stlačíme dolů, ale netlačíme na něj, abychom kávu neznečistili
Příprava domácího medového sirupu se skořicí
1. Do hrnce odměříme hrnek vody a ohříváme k bodu varu
2. Přidáme hrnek medu a mícháme, dokud nevznikne konzistence sirupu
3. Vložíme celou skořici, necháme 10 minut prohřívat a odstavíme z plamene
4. Počkáme do vychladnutí, asi 20 minut a scedíme do vyvařené lahve
5. Uchováváme v lednici
Kávu Enzo Bencini pořídíte na www.tikaro.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.