Špízy jsou oblíbené díky své relativně rychlé přípravě a rovněž díky pestrosti a kombinaci surovin, které se na jehlu napichují. Ve většině případů je to kombinace masa a zeleniny, kdy se vepřové či kuřecí maso nakrájí na menší kousky, a ty se pak prokládají stejně velkými kousky libovolné zeleniny. Rovněž houby dodávají špízům svou nezaměnitelnou chuť. My se dnes v receptu zaměříme hlavně na maso, kdy kombinace vepřové kýty, jater, klobásy a slaniny nás určitě nenechá spát. Zbojnická jehla je to pravé pro každého.
Potřebujeme:
- 400 g vepřové kýty
- 300 g vepřových jater
- 150 g klobásy
- 100 g slaniny
- 150 g cibule
- 150 g hladké mouky
- 100 g oleje
- 2,5l vývaru
- worcesterová omáčka
- sůl
- pepř
Vepřové maso a játra nakrájíme na malé kousky, mírně je naklepeme, osolíme a opepříme.
Klobásu, slaninu a cibuli nakrájíme na plátky a vše střídavě napichujeme na jehlu.
Opékáme zvolna po všech stranách na horkém oleji, pak špíz vyjmeme, přebytečný tuk slijeme a výpek zaprášíme moukou. Zarestujeme, zalijeme vývarem, zakápneme worcesterovou omáčkou a provaříme. Nakonec dochutíme a špíz přelijeme šťávou.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.