Mnozí z nás si je pamatují z dětství, kdy je dělávaly zejména naše babičky. Jedná se vlastně o uvařené brambory propařené moukou a recepty na ně se dají nalézt už v kuchařkách starých více než sto let. Přestože jsou velmi jednoduché a hravě je zvládnou i kuchařky začátečnice, z nějakého důvodu se už dnes na talířích tato skvělá pochoutka téměř nevyskytuje. Což je veliká škoda. A tak je nejvyšší čas vzít do ruky vařečku a připravit našim dětem to, co nám kdysi tak moc chutnalo. Ať mají taky jednou na co vzpomínat!
Potřebujeme:
- 2 kg oloupaných brambor
- voda na uvaření brambor
- 600 g hrubé mouky
- 30 g soli
- 100 g másla
- 400 g strouhanky
- 300 g cukru moučka
Oloupané brambory zalijeme vodou, osolíme a uvaříme téměř do měkka. Vodu částečně slijeme, přibližně polovinu.
Nasypeme hrubou mouku a vařečkou uděláme ve prostřed díru do brambor až ke dnu. Zakryjeme pokličkou a necháme velmi pozvolna vařit, asi 20 minut.
Horkou směs brambor a mouky promícháme do hladké hmoty.
Strouhanku prosijeme přes síto a pomalu opražíme na suché pánvičce. Když začne strouhanka zlátnout, přidáme máslo a část moučkového cukru. Společně ještě krátce orestujeme.
Lžící namočenou do másla vykrajujeme noky, které sypeme opečenou strouhankou a moučkovým cukrem.
(fotografie: Albert * Recept pro vás připravil Tomáš Konopka)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.