Asi většina z nás zná tuhle lahodnou masopustní pochoutku, která v minulosti pronikla nejen do školních, ale i závodních jídelen jako jedno z nejoblíbenějších jídel. Malé kulaté vdolečky, smažené v oleji, leckdy s důlkem uprostřed, dále plněné povidly, tvarohem, šlehačkou. Kdo by odolal?
Potřebujeme:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 3 dkg droždí
- 6 dkg pískového cukru
- asi 1 dkg soli
- 3/10 l mléka
- 3 žloutky
- lžíce rumu
- citrónová kůra nebo vanilka
- sádlo nebo olej na smažení
- 20 dkg povidel
- 10 dkg tvarohu
- trochu cukru na posypání
- 1/4 l šlehačky nebo jogurt na přelití
V míse rozetřeme droždí s lžící cukru, třemi lžícemi mouky a 1/8 l mléka na řídkou kašičku - kvásek. Do vzešlého kvásku přidáme zbylý cukr a mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky, sůl, rum, citrónovou kůru nebo vanilku a vše vypracujeme ve vláčné měkké těsto.
Hotové dáme vykynout a zkynuté těsto rozválíme na vále asi na 2 cm silnou placku, vykrajujeme klečka, která necháme pod utěrkou ještě znova trochu kynout.
Smažíme zakryté pokličkou v rozpáleném tuku a po otočení již bez pokličky. Vytáhneme a necháme osušit na papírové utěrce.
Podáváme potřené povidly či marmeládou, posypané tvarohem a dozdobené šlehačkou či jogurtem.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.