Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Tradiční novoroční oběd? Chybět nesmí čočka a uzené!

Tradiční novoroční oběd? Chybět nesmí čočka a uzené!

31.12.2020 - AndreaP.

Je tady konec roku, za pár hodin nastává rok nový a s ním také přichází poslední díl našeho seriálu Od štědrého dne po Nový rok. Dnes na téma novoroční oběd.

K obědu na Nový rok by neměla chybět ČOČKA NAKYSELO, aby se nás držely peníze celý rok.

/pro 4 osoby/

  • 250 g čočky, bobkový list, 1/2 lžičky koření karí, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky tlučeného kmínu, 1 lžička práškového cukru, citron, sůl, 2 lžíce másla, případně 2 feferonky

Přes noc namočenou čočku uvaříme úplně doměkka s bobkovým listem, až nabude podoby husté polévky. Přidáme zázvor, citronovou šťávu a cukr a ještě necháme probublávat. Na másle upražíme kmín a směs dodáme k čočce a osolíme. Možno obohatit nadrobno nasekanými feferonkami.

Uzená rolka se špenátem

  • 1 uzená rolka, 1 balení uzeného špenátu, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 lžička hladké mouky, kousek masoxu
  • Na špenát: 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 dl mléka, 1 stroužek česneku, sůl

Maso vložíme do studené vody a 5 minut povaříme. Vodu vylijeme a nahradíme čerstvou vařící vodou. Maso vylijeme a nahradíme čerstvou vařící vodou. Maso uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme špenát. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, zapražíme, zalijeme mlékem, přidáme rozmrazený špenát a povaříme. Dochutíme solí a česnekm. Na pokrájené slanině osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mouku, zapražíme, zalijeme trochou vody s masoxem a povaříme. Rolku nakrájíme na plátky, podlijeme přecezenou šťávou, doplníme špenátem a podáváme s vařenými bramborami.

Uzené maso hornické

  • 500 g uzené pečeně, 500 g kyselého zelí, 1250 g brambor, 80 g cibule, 50 g sádla, 2 dl kyselé smetany, 5 g kmínu, sůl

Uzenou pečeni vaříme ve vodě téměř doměkka. Vyjmeme ji a nasekáme na porce. Brambory nakrájíme na větší kostky, osolíme je a opečeme s cibulí a kmínem na části sádla. Zbytkem sádla vymastíme pekáč, na dno naskládáme polovinu zelí, potom vrstvu brambor a zelí a vše dusíme v troubě. Přeléváme vývarem z uzeného masa. Po změknutí zalijeme kysanou smetanou a dopečeme. Podáváme bez přílohy.

Novoroční oběd

  • 1 kg uzené plece, 3 cibule, 100 g slaniny, 100 g šunky, 1 sklenice červeného zelí, 1 sklenice bílého zelí, kmín, sůl,cukr, tuk
  • Na knedlíky: 1 kg brambor, 250 g hrubé mouky, 80 g krupice, sůl, 1 vejce

Uzene máso vložíme do studené vody, přivedeme k varu, povaříme 5 minut a slijeme. Zalijeme čistou vařící vodou a vaříme, nejlépe v tlakovém hrnci, asi 50 minut. Pak maso vyjmeme a nakrájíme. Z vývaru můžeme připravit polévku. Mezitím propláchneme zelí, ohřejeme trochu tuku, osmahneme na něm cibulku, přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme a vaříme doměkka. Pak přisolíme a přisladíme podle chuti. Brambory na knedlíky uvaříme ve slupce, oloupeme a dáme vychladnout. Potom je nastrouháme, vmícháme mouku, krupici, sůl a vejce a vypracujeme husté těsto, ze kterého vytvarujeme dva knedlíky, vložíme do kastrolu s vařící vodou a vaříme 20 minut. Hned po uvaření nakrájíme na plátky. Na rozškvařené slanině opečeme pokrájenou šunku a na prstýnky nakrájenou cibuli, které použijeme na posypání knedlíků.

Vážení čtenáři, dovolte mi, abych vám všem touto cestou popřála za celou redakci hodně štěstí a zdraví do nového roku 2021. Přeji vám také, ať každý den je protkán alespoň malou radostí, a jelikož jsme v sekci vaření, tak vám přeji, ať vám to v kuchyni krásně vaří, peče, smaží....no prostě voní a chutná.

(foto: Pixabay.com)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz