A je to tady. Poslední den v roce. Rok, který byl nesmírně těžký pro všechny z nás. K Silvestru patří nejen alkohol, ale také dobré jídlo, které pomůže jeho účinky mírnit. Připravte si pálivé dobroty, které budete v průběhu noci zobat, a po kterých vám nebude na Nový rok těžko.
Bryndzová pomazánka podávaná s topinkou
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 160 g bryndzy
- 120 g rostlinného tuku Flora Gold
- mletá červená paprika
- 4 stroužky česneku
Ingredience smícháme, dochutíme a podáváme s topinkou. Na Silvestra se hodí pálivé, proto se červené papriky a česneku nemusíte bát. Pokud vám česnek nedělá dobře, vyndejte z něj středy.
Crostini s marinovanou paprikou, pecorinem a bazalkou
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 4 plátky bagety nebo jiného italského chleba
- Bertolli s máslem a olivovým olejem
- 2 červené a 2 žluté papriky
- sýr pecorino
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa aceto balsamico
- 1 lžíce vody
- ½ lžičky tmavého cukru
- malá hrst čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku, 1 chilli paprička
- sůl, čerstvě mletý pepř
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Očištěné papriky pokrájíme na čtvrtky, pokapeme lžící oleje, lehce osolíme a promícháme. Pečeme na plechu slupkou nahoru do zhnědnutí a po vyjmutí dáme do mísy a přikryjeme potravinářskou fólií. Po vychladnutí oloupeme, nakrájíme a promícháme s marinádou.
Na tu smícháme 2 lžíce oleje s balzamikovým octem, vodou, cukrem, na plátky nakrájeným česnekem a chilli papričkou, solí, pepřem a na drobné kousky natrhanými lístky bazalky. Papriky necháme v ledničce marinovat alespoň hodinu, nejlépe přes noc. Vydrží takto ale až několik dní.
Před podáváním opečeme v předehřáté troubě nebo na pánvi plátky bagety dokřupava. Lehce vychladlé crostini potřeme Bertolli s máslem a olivovým olejem, libovolně navrstvíme marinovanou paprikou, hoblinkami pecorina a dozdobíme celými lístky bazalky.
Česneková pomazánka z pečeného česneku s tymiánem
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 9 větších stroužků česneku
- 100 g Flora s máslem
- 3 snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu
- 350 g parmezánu
- citronová šťáva
- sůl, čerstvě mletý pepř
- ½ lžíce olivového oleje
- alobal
Troubu předehřejeme na 175 °C. Neoloupané stroužky česneku vložíme do zapékací mísy, zakápneme olejem a dochutíme solí a pepřem. Obsah mísy protřepeme, aby se stroužky česneku obalily olejem a kořením a pečlivě ji přikryjeme alobalem. V rozpálené troubě pečeme asi 45 minut, česnek by po této době měl být zcela měkký. Necháme jej vychladnout, odstraníme slupky a jemně rozmačkáme vidličkou. V kuchyňském robotu smícháme Flora s máslem, nastrouhaný parmezán a lístky tymiánu. Nakonec už jen vmícháme připravený česnek (snažíme se, aby v pomazánce zůstaly viditelné kousky). Na závěr už jen dochutíme pepřem, případně citronovou šťávou a solí. Pomazánku podáváme s čerstvým rustikálním pečivem a dozdobíme bylinkami.
Kachní paštika v křupavé krustičce
Počet porcí: 4
Ingredience paštika:
- 400 g kachních jater
- 500 ml mléka
- 100 ml koňaku nebo brandy
- 100 ml portského vína
- 250 g rostlinného tuku Flora Gold
- sůl
Ingredience těsto:
- 175g špaldové mouky
- sůl
- 75 g rostlinného tuku Flora Gold
- 50 – 70 ml studené vody
- vejce na potření
- pepř
Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce, opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského.
Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold a necháme zchladnout. Druhou polovinu rozmixujeme (nebo 2x umeleme) a smícháme s rostlinným tukem Flora Gold, solí a pepřem (pokud máte rádi pikantní, nešetřete). Poté přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem.
Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.
Na těsto zpracujeme všechny uvedené ingredience, zabalíme do fólie a necháme odpočinout 30 min. Následně vyválíme, okraje potřeme vejcem a paštiku zabalíme do těsta. V troubě na 180 °C upečeme do zlatova.
(ree * foto - redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.