Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách“, a pochází z Německa. Je stejně oblíbená jako naše vánočka. Úplně první historická zmínka o štóle jako o vánočním pečivu je z roku 1329. A my si dnes společně ukážeme, jak si tento vynikající moučník připravit.
Potřebujeme:
- 100 g kandované citronové kůry
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 100 g rozinek
- 6 lžic rumu
- 1 kg mouky
- 2 kostky droždí
- 250 g cukru
- 1/4 l mléka
- 400 g másla pokojové teploty
- špetka soli
- kardamom
- nové koření a muškátový oříšek
Na zdobení:
- 100 g másla
Na posypání:
- 50-60 g moučkového cukru
Kandované kůry nasekáme najemno a dáme do mísy s rozinkami. Pokapeme rumem a pod pokličkou necháme aromatizovat, až těsto začalo kynout.
Mouku dáme do velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Ohřejeme mléko, až je vlažné a třetinu jej nalijeme do důlku. Droždí, cukr a trochu mouky z okraje promícháme, až se droždí rozpustí. Necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.
Přidáme zbylý cukr, zbývající mléko a koření. Dále přidáme máslo v malých kouscích. Všechno zpracujeme hnětačem na hladké těsto. Těsto hněteme tak dlouho, až dělá bubliny a snadno se pouští mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě asi 1 hodinu.
Těsto dáme na moukou poprášený vál a trochu rozmáčkneme. Rukama vhněteme namočené ovoce. Plech vymastíme.
Těsto rozpůlíme na dvě poloviny a zlehka vyválíme. Potom jednu stranu těsně přehneme přes střed, až vznikne typický štolový tvar. Těsto položíme na plech a necháme ještě 2 hodiny kynout.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 1 hodinu. Štoly ihned po pečení přetřeme rozpuštěným máslem a potom ještě několikrát při chladnutí. Když je vychladnutá, posypeme štolu moučkovým cukrem, zabalíme a uchováme na chladném místě.
Tip: aby štoly držely svoji formu, můžeme kolem nich udělat z alobalu kruh. Alobal složíme na pevný pruh, který položíme kolem odpočinuté štoly, konce spojíme kancelářskými sponkami.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.