Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Upečte si s námi vánoční máslovou štolu! Provoní byt a zpříjemní nejednu snídani

Upečte si s námi vánoční máslovou štolu! Provoní byt a zpříjemní nejednu snídani

8.12.2020 - AndreaP.

Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách“, a pochází z Německa. Je stejně oblíbená jako naše vánočka. Úplně první historická zmínka o štóle jako o vánočním pečivu je z roku 1329. A my si dnes společně ukážeme, jak si tento vynikající moučník připravit.

Potřebujeme:

  • 100 g kandované citronové kůry
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g rozinek
  • 6 lžic rumu
  • 1 kg mouky
  • 2 kostky droždí
  • 250 g cukru
  • 1/4 l mléka
  • 400 g másla pokojové teploty
  • špetka soli
  • kardamom
  • nové koření a muškátový oříšek

Na zdobení:

  • 100 g másla

Na posypání:

  • 50-60 g moučkového cukru

 

Kandované kůry nasekáme najemno a dáme do mísy s rozinkami. Pokapeme rumem a pod pokličkou necháme aromatizovat, až těsto začalo kynout.

Mouku dáme do velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Ohřejeme mléko, až je vlažné a třetinu jej nalijeme do důlku. Droždí, cukr a trochu mouky z okraje promícháme, až se droždí rozpustí. Necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.

Přidáme zbylý cukr, zbývající mléko a koření. Dále přidáme máslo v malých kouscích. Všechno zpracujeme hnětačem na hladké těsto. Těsto hněteme tak dlouho, až dělá bubliny a snadno se pouští mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě asi 1 hodinu.

Těsto dáme na moukou poprášený vál a trochu rozmáčkneme. Rukama vhněteme namočené ovoce. Plech vymastíme.

Těsto rozpůlíme na dvě poloviny a zlehka vyválíme. Potom jednu stranu těsně přehneme přes střed, až vznikne typický štolový tvar. Těsto položíme na plech a necháme ještě 2 hodiny kynout.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 1 hodinu. Štoly ihned po pečení přetřeme rozpuštěným máslem a potom ještě několikrát při chladnutí. Když je vychladnutá, posypeme štolu moučkovým cukrem, zabalíme a uchováme na chladném místě.

Tip: aby štoly držely svoji formu, můžeme kolem nich udělat z alobalu kruh. Alobal složíme na pevný pruh, který položíme kolem odpočinuté štoly, konce spojíme kancelářskými sponkami.

(foto: Pixabay.com)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz