Cukroví nemusí být vždy jen hromada cukru či krému. Napadlo vás někdy dát do těsta slané škvarky? Vyzkoušejte recepty, které už s oblibou dělávaly naše babičky. Jsou křehké, chutné, léty prověřené a stále IN.
ŠKVARKOVÉ KOLÁČKY:
- 300 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 200 g mletých škvarků
- 1 žloutek
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička rumu
- citronová kůra
- špetka prášku do pečiva
Všechny suroviny zpracujeme v těsto. Z vypracovaného těsta vyválíme tenký plát, vykrajujeme malé koláčky. Upečené slepujeme marmeládou, zdobíme podle vlastní fantazie.
ŠKVARKOVÉ CUKROVÍ:
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g moučkovéno cukru
- 150 g mletých škvarků
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 100 g mletých ořechů
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme různé tvary a upečeme. Slepujeme pikantní zavařeninou, potíráme polevou (nejlépe citronovou).
Místo vykrajování můžeme rovněž kousky těsta dávat do formiček a upéct.
VÁNOČNÍ ŠKVARKOVÉ ROHLÍČKY:
- 160 g jemně mletých škvarků
- 160 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 100 g mletých ořechů
- špetka soli
- špetka mleté skořice
- šálek mléka
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které rozválíme a vykrajujeme rohlíčky. Upečeme a obalíme v cukru.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.