Venku začaly padat první vločky letošní sněhové nadílky a místy to také klouže. Doslova pekelně .... a to už je jen malý krůček k svátku sv. Mikuláše, který nás již v následujícím týdnu čeká. Ano, neodpustila jsem si malou slovní hříčku, spojení peklo (pekelně) a sv. Mikuláš, ale toto prostě k začátku adventu patří. A co se nejvíce váže k Mikuláši jako takovému? Ano, ve většině rodin je to impuls, že je nejvyšší čas začít péct vánoční cukroví, a mezi první patří tradičně perníčky. A tak si pojďme dneska jedny Mikulášské perníčky ukázat. Recept je uveden pro trojitou dávku, neb nevím, jak u vás doma, ale u nás perníčků není nikdy dost. A tak až budete večer zapalovat první svíčku na svém adventním věnci, může se vám už také celým bytem linout vůně pekelsky dobrého upečeného cukroví.
Potřebujeme:
- 120 dkg hladké mouky
- 45 dkg práškového cukru
- 30 dkg Hery nebo másla
- 6 vajec
- 14 lžic medu
- 2 a 1/4 prášku do pečiva
- citrónová kůra z 1 citrónu
- 10 lžic kakaa
- 2-4 lžičky koření do perníčků
- 1 lžička skořice
Všechny suroviny si vyndáme na pracovní stůl, aby nebyly studené a měly přibližně stejnou pokojovou teplotu. Heru (máslo) si vytáhneme dříve, aby se s ní dalo pracovat, musí se jen povolit, nerozpouští se !) Vše smícháme dohromady v hutnější těsto, snažíme se zpracovávat rychle, aby moc neztěžklo. Nakonec s těstem asi 8x bouchneme o stůl, zabalíme a necháme ideálně 24 hodin odpočívat (minimálně 2-3 hodiny).
Následně poté vyválíme a klasicky vykrajujeme tvary, které upečeme ve středně vyhřáté troubě.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.