Smažený květák či květákový mozeček jsou pokrmy všem dobře známé. První z nich má většina z nás ráda, má ale nevýhodu v tom, že nás velmi často nebaví leckdy pracné obalování růžiček květáků. U druhého pak sice odpadá právě tato neoblíbená činnost, na druhou stranu se zase rapidně snižuje počet těch, kterým tento pokrm chutná. Co ale teda udělat s květákem, který na nás kouká z lednice? Zkusíme to dnes úplně jinak. Netradičně, po vzoru našich babiček.
Potřebujeme:
- 1/2 většího květáku
- 15 dkg tuku
- 4 dkg hladké mouky
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky celé pepře
- 1/4 l kysané smetany
- trošku vývaru
- sůl
- 1/2 lžíce kopru nebo petrželky
Očištěný květák rozebereme na růžičky a ty uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
Z tuku a mouky připravíme zlatovou jíšku, zředíme ji částečně vývarem a pak smetanou, okořeníme a povaříme. Hotovou omáčku procedíme a vložíme do ní rozebraný květák. Dochutíme koprem nebo petrželkou.
Podáváme s vařenými brambory. Chceme-li mít pokrm sytivější, vložíme do omáčky ještě vařená, na čtvrtky nakrájená vejce.
(foto: kirbiecravings.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.