Sychravý podzim se pomalu, ale jistě dostává pod kůži a my čím dál tím častěji potřebujeme zahřát. K tomuto jsem ideální polévky, které nejen, že zasytí, ale právě i prohřejí organismus. Jejich příprava je rychlá, nenáročná a výsledek vždy stoprocentní. Dnes se zaměříme speciálně na polévky, ve kterých hlavní slovo má zelenina, protože ta je pro organismus velice důležitá, a to nejen v tomto období. Předkládáme vám tedy níže rovnou pět druhů polévek a přejeme dobrou chuť!
Hustá květáková polévka
- 1 květák
- sůl
- 1,5 l vody
- 1 větší cibule
- 3 lžíce másla
- 2 až 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička kari koření
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- petrželka
Květák dáme vařit do osolené vroucí vody.
Mezitím zpěníme na másle usekanou cibuli, přidáme kari, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z květáku, prošleháme a vaříme spolu s drobně nasekaným květákem. Když polévka zhoustne, zjemníme ji smetanou a ochutíme petrželkou.
Krémová polévka z růžičkové kapusty
- 500 g růžičkové kapusty
- 3/4 litru čiré polévky z kostky
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1-2 polévkové lžíce solamylu
- 50 g anglické slaniny
- sůl
- bílý pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- 2 plátky toastového chleba
Růžičkovou kapustu očistíme, opereme a dáme do vroucí vody asi na 20 minut vařit.
Z několika růžiček odloupneme vrchní lístky a dáme je stranou. Zbytek kapustiček rozšleháme v polévce na pyré. Přilijeme do ní smetanu a přivedeme do varu.
Solamyl rozmícháme v trošce studené vody, polévku jím zahustíme a krátce povaříme. Ochutíme solí, pepřem a muškátem.
Slaninu a toastový chléb nakrájíme na kostičky. Slaninu vypečeme dokřupava, přidáme kostičky chleba a krátce osmahneme.
Polévku upravíme na talíře a posypeme kostičkami chleba a slaniny. Podáváme ozdobenou lístky kapustičky.
Hrášková polévka
- 220 g hrášku
- 560 ml zeleninového vývaru
- smetana ke šlehání
- 2 stroužky česneku
- velká hrst bazalkových lístků
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Omytý hrášek dejte do hluboké pánve, zalijte vývarem, dvěma lžícemi smetany, okořeňte solí a pepřem, přidejte nasekané bazalkové lístky, rozetřený česnek a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a vařte 10 až 12 minut.
Polévku v tomto stavu sejměte z ohně a rozmixujte mixérem (i ponorným) dohladka. Rozmixovanou polévku vraťte na plamen a prohřejte.
Hotovou polévku servírujte v talířích zakápnutou trochou smetany.
Rychlá a hustá zeleninová polévka
- 2 střední mrkve
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 1 lusk zelené papriky
- 5 středních brambor
- čerstvá nať petrželky
- sůl
- trocha Vegety
Do hrnce s osolenou vodou (asi 2 litry), do které jste přidali trochu Vegety, dejte vařit očištěnou a na kousky nakrájenou mrkev, celer a brambory, oloupanou a na třetiny rozkrojenou cibuli a celý lusk papriky. Až je zelenina měkká, přidejte nasekanou nať petrželky a sejměte z ohně.
Z polévky vyjměte mrkev, celer, brambory a cibuli a v misce je s trochou vývaru rozmixujte. K rozmixované zelenině přidávejte postupně vývar (vodu ve které se zelenina vařila) tak, aby výsledná polévka byla tak akorát podle Vaší chuti hustá.
Ozdobit můžete lístečkem bazalky.
Cuketová polévka
- 1 středně velká cuketa
- 2 plátky jehněčího masa
- 1/2 svazku tymiánu
- 1 polévková lžíce oleje
- 800 ml čirého vývaru z kostky
- sůl
- mletý černý pepř
- 2-3 lžíce sherry
Cuketu očistíme, omyjeme a podélně nakrájíme na tenké proužky. Opereme a osušíme tymián a z jeho snítek stáhneme lístky. Jehněčí maso opláchneme, osušíme a pokrájíme na drobné kostky.
V hrnci rozpálíme olej a maso na něm za stálého míchání opečeme. Přidáme tymián a zalijeme vývarem z kostky. Rovněž přidáme nakrájenou cuktetu a zhruba 5 minut vaříme.
Před podáváním ochutíme polévku s jehněčím a cuketou solí, mletým černým pepřem a sherry.
(ilustrační fotografie Pixabay)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.