Zázvor, nepostradatelná ingredience asijské kuchyně, je nejen kořením, ale i výtečným pomocníkem při boji s nachlazením. Vytváří totiž hřejivý a příjemný pocit a obnovuje vitalitu. Pokud se horký zázvorový čaj vypije na samém začátku rýmy nebo chřipky, kdy se cítíte unaveni, máte zimnici a všechno vás bolí, pak podporuje pocení, snižuje horečku a pomáhá odbourat toxiny a katar.
Vydejte se se zázvorem do boje proti bacilům!
Zázvor také podporuje trávení, povzbuzuje žaludek a střeva a zvyšuje vylučování enzymů. Je to vynikající lék proti nevolnosti, ať už v těhotenství nebo při jízdě v autě. Uklidňuje zažívací potíže, čistí útroby od toxinů, tiší větry, křeče a svírání při průjmu.
Výkumem se zjistilo, že zázvor zabraňuje srážení krve, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a má i antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí. Užívanou částí zázvoru je jeho dužnatý, hlízovitě ztlustlý oddenek. Čerstvý zázvor má vůni připomínající citrón a příjemně pálivé aroma. Mladý zázvor je ve vůni jemný a v chuti mírný, starší oddenky jsou vláknité, dřevnatí a ostřeji čpí.
Čerstvý zázvor můžete žvýkat, abyste otupili bolest zubů. Pro svou hřejivost se však zázvor nedoporučuje těm, kteří nesnášejí teplo nebo mají gastritidu či žaludeční vředy.
- Zázvorový čaj
1 l vody, 1 lžička zázvoru, kousek skořice, 3 hřebíčky, 2 lžíce medu, šťáva z 1 citronu
(fotografie: Pixabay)
Vodu přiveďte k varu, přidejte koření a vařte 5 minut. Vyndejte celé koření, přelijte do konvice, vychlaďte na 60 stupňů, přidejte med a citronovou šťávu. Podle chuti přislaďte. Výborný proti nachlazení. V případě potřeby můžete připravit silnější, s množstvím zázvoru se zvyšují léčivé účinky.
Další zázvorové recepty:
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.