Od té doby, co se mikrovlnná trouba objevila v 70. letech na trhu, změnila způsob, jakým mnoho lidí připravuje své jídlo. Jak vám to potvrdí i každý vysokoškolský student žijící na koleji, mikrovlnná trouba je skvělá věc a dokáže toho víc než pouze ohřívat zbytky. Kuchyňští puristé a tradicionalisté by mohli nesouhlasně zavrtět hlavou, ale futurističtí kuchařští kouzelníci jako Dave Arnold si myslí, že šéfové budou v budoucnu používat mikrovlnné trouby.
Vyzbrojte se tedy miskami a talíři, které jsou bezpečné pro mikrovlnnou troubu a vyzkoušejte naše triky - od křupavé slaniny, míchaných vajec a napěněného mléka až po výrobu jedlých sýrových misek, pečení v šálku a vylepšení křupavých bramborových lupínků bez smažení (tohle je vážně dobrý). Pokud ani mikrovlnka ještě není součástí vašeho kuchyňského vybavení, nebo ji chcete právě upgradovat test mikrovlnných trub, vám poradí jak vybrat vhodný model a vymaxujte její využití s našimi 9 recepty a triky.
zdroj: Andrey_Popov/shutterstock.com
1. Míchaná vejce na snídani za pouhé 3 minuty
Přiznejme si to: Vejce vyrobená v mikrovlnné troubě se nikdy úplně nevyrovnají vejcím vařenými na sporáku. Ale když máte jen tři minuty na ranní snídani, vajíčka v mikrovlnné troubě jsou skvělou náhradou. Míchaná vejce jsou ta nejjednodušší - rozšlehejte vejce s trochou mléka a sýra v hrnečku na kávu, posypte solí a pepřem (plus bylinkami, pokud máte chuť), poté je vařte minutu a půl v mikrovlnné troubě, jednou v půlce času promíchejte.
2. Brownies v hrnečku
Ze všech skvělých věcí, které mohou v hrnečku přicházet, jsou brownies z mikrovlnky nejlepší. Jednoduše smíchejte všechny suché přísady (mouku, cukr, kakao, sůl a skořici) v hrnku a vmíchejte do nich vlhké přísady (olej, vodu a vanilku), míchejte dokud nezmizí všechny hrudky. Poté vložte do mikrovlnné trouby, dokud se směs neuvaří, asi minutu a 40 sekund pro mikrovlnnou troubu s výkonem 1 000 W nebo 1 minutu a 10 sekund pro mikrovlnnou troubu s výkonem 1 650 W. Nechejte minutu vychladnout a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžičkou nebo dvěma vyšlehané šlehačky. Mikrovlnné brownies jsou ideální pro případ, kdy touha po cukru udeří z čista jasna.
Budete potřebovat: 1/4 šálku mouky (30 g), 1/4 šálku cukru (50 g), 2 lžíce (13 g) kakaa ( neslazené), špetku soli, drobnou špetku skořice, 1/4 šálku vody (60 ml), 2 lžíce (30 ml) rozpuštěného másla nebo neutrálního oleje
1/8 čajové lžičky vanilkového extraktu, 1 malý kopeček zmrzliny nebo 1 nebo 2 čajové lžičky těžké šlehačky na servírování.
Upozornění: Některé hrnky nefungují v mikrovlnce dobře, protože v jejich keramické glazuře je kov. Budou spolupracovat, ale mohou se velmi zahřát.
3. Jedlé misky z parmezánu
Připravte se na labužnickou lahůdku „à la mikrovlnná trouba“. Připravte si jedlé sýrové misky, servírujte v nich salát a nechte všechny mluvit o tom, jak jste naprosto kreativní. Ta úplně první bude trochu složitá - budete si muset připravit dvě stejné misky (sloužící jako formy) a na pergamenový/pečící papír na talíři rozložit strouhaný sýr v kruhu o něco větším, než je okraj misky. Nůžkami odstřihněte rohy papíru, aby nedocházelo k nárazům o stěny mikrovlnné trouby, když se otočný talíř otáčí. (to nemusí být nutné, pokud máte větší mikrovlnnou troubu). Vložte talíř se sýrem do mikrovlnné trouby a vařte na plný výkon, dokud sýr nebude na většině / celém povrchu zlatohnědý. Ve 1100W mikrovlnné troubě to trvá přesně 2 minuty. Mikrovlny se ale liší, takže dávejte pozor, dokud nezjistíte čas vaření pro tu vaši.
Připravte si obrácenou misku jako formu, poté - rychlostí blesku - vytáhněte sýr, překlopte ho přes formu misky i s papírem a vycentrujte. Pokud to není dokonale vycentrované i tak je to v pořádku. Skončíte s asymetrickou miskou a bude to vypadat, že jste to tak naplánovali. Takže se nemusíte bát, že to nebude perfektní. Druhou misku přitlačte přes horký pergamen / sýr. Sejměte horní misku a odlepte pergamenový papír. VOILA! Misku máte hotovou. Jakmile se dostanete technice na kloub, začnete je vyrábět jako továrna na jedlé sýrové misky.
zdroj: Eskymaks/shutterstock.com
4. Bramborové lupínky bez smažení
Pokud dokážete nakrájet brambory na správnou tloušťku (asi 3 milimetry), budou tyto chipsy nejúžasnější věcí, jaké kdy z vaší mikrovlnné trouby vyšly - lehce zvlněné a překvapivě křupavé, se sladkou zemitou příchutí brambor. Jediné, co musíte udělat, je uspořádat na tenké plátky nakrájené brambory v jedné vrstvě na talíř a vařit je v mikrovlnné troubě po dobu tří minut, pak snížíte úroveň výkonu na minimum, otočíte brambory a dopřejete jim ještě tři minuty. Jistě, vyžaduje to trochu úsilí - zvláště pokud nemáte mandolínu na krájení extra tenkých brambor - ale pomyslete na to, jak cool se budete cítit při zakousnutí do ručně krájeného domácího chipsu bez smažení.
5. „Dulce de leche“ za 15 minut
Pokud milujete chuť dulce de leche, ale nedokážete se otravovat vařením plechovky slazeného kondenzovaného mléka po dobu tří až čtyř hodin (standardní způsob přípravy), připravte si mikrovlnku. Nalijte slazené kondenzované mléko do velké mísy a vařte jej na středním stupni, zastavte každé dvě minuty a našlehejte - buďte opatrní, tyto věci vám mohou docela snadno spálit. Někde kolem 10–12 minut bude mléko vypadat, jako by se sráželo. Tehdy víte, že vaše dulce de leche je hotová. Už jenom šlehejte, dokud nebude hladká a poté vykažte extrémní sebekontrolu, abyste ji nedávali na vše co jíte.
6. Křupavé slaninové proužky
Nebylo by hezké začít svůj den božskou vůní křupavé slaniny, aniž byste museli vytáhnout pánev nebo vaflovač a pracovat na sporáku? Jednoduše otočte misku dnem vzhůru, položte ji na talíř a horní část misky zakryjte slaninu. Poté jej zakryjte papírovým ručníkem (abyste ušetřili stěny mikrovlnné trouby před jakýmkoliv praskajícím tukem) a zasuňte je do mikrovlnné trouby asi na minutu pro každý plátek. Většina nezdravého tuku bude stékat po misce na talíř a zůstane vám křupavá slanina, o které nebudete věřit, že pochází z mikrovlnky.
zdroj: Elena Veselova/shutterstock.com
7. Karamelová omáčka v mikrovlnné troubě
Každý, kdo přísahá na domácí karamelovou omáčku, je obeznámen s jejími riziky. Musíte hlídat hrnec bublajícího cukrového sirupu na sporáku jako jestřáb, a i tak je pravděpodobné, že váš karamel bude převařený nebo spálený. Proto tento trik umocňuje status mikrovlnné trouby jako vrcholného kuchyňského pomocníka všech dob. Vše, co potřebujete, je cukr, kukuřičný sirup, voda a citronová šťáva vyšlehané dohromady v odměrce vhodné do mikrovlnné trouby. Nukleujte své přísady na vysoké úrovni po dobu pěti až osmi minut, dokud se směs nezačne zbarvovat světle zlatavě. Pak to vyjměte, nechte trochu vychladnout, nalijte smetanu (bude to zuřivě bublat) a přidejte vanilku a máslo. Hotovo! Vaše lahodná, hustá, lepkavá a dokonale sladká domácí karamelová omáčka je připravena.
8. Opékané ořechy
I když nelze pochybovat o tom, že ořechy se nejlépe opékají v troubě, je to hrozné plýtvání ohřát celou troubu a čekat 10 až 20 minut, když vše, co chcete, je hrst ořechů, které chcete přidat k vašim ranním cereáliím nebo do salátu k večeři. Teď se hodí mikrovlnná trouba. Nasypte hrst ořechů v jedné vrstvě na talíř a zapněte ji po dobu 4 až 8 minut, každou minutu zastavte a promíchejte. Nezbarví se jako ořechy pečené v troubě, ale budou mít podobnou chuť.
9. Dušená brokolice bez hrnce na vaření v páře
Mnoho lidí již ví, že může dusit zeleninu ve své mikrovlnné troubě, ale všechny, kteří tak nečiní by měly vyzkoušet, jak nádherně to funguje. Je snadné napařit brokolici, mrkev, chřest, zelené fazole nebo dokonce něco tak tvrdohlavého jako artyčok, vše během pěti až deseti minut.
Nakrájejte brokolici na kousky velikosti kvítků. Pokud chcete sníst i stonky, nakrájejte je menší než jednohubky a odstraňte všechny opravdu dřevité kousky, aby vše uvařilo rovnoměrně.Vložte všechny kousky brokolice do nádoby vhodné pro mikrovlnné trouby a přidejte vodu. Doporučujeme keramickou misku. Na 0,5 kg brokolice (asi jednu hlava) přidejte 2 až 3 lžíce vody.Před napařením můžete přidat i malé množství másla nebo šplouchnutí sójové omáčky. Pevně zakryjte. Při mikrovlnné troubě se vyhýbáme plastovým fóliím a místo toho používáme keramický nebo kameninový talíř. Vařte na vysokém výkonu po dobu 3 až 4 minut. V závislosti na síle vaší mikrovlnné trouby by vám to mělo nabídnout jemnou, ale přesto mírně křupavou brokolici - ne kašovitou. Nejprve zkuste 2 1/2 minuty, pak zkontrolujte, znovu zakryjte a vložte zpět, pokud to ještě není hotové.Sejměte víčko, aby se zastavilo napařování, ale buďte opatrní; pára je horká a pokud si nedáte pozor, může vás vážně spálit. Po uvaření přidejte sůl a pepř.
+1 tip na závěr
Nyní, když jste si vychutnali křupavou slaninu, udělali míchaná vejce, uvařili karamel a možná jste něco i přehřáli, dokud to nevybuchlo. A to vše v mikrovlnné troubě. Je více než pravděpodobné, že vaše mikrovlnka potřebuje nějaké to čištění a nejrychlejším (a nejvíce ne -chemickým) způsobem, jak to udělat, je vymačkat a namočit dvě poloviny citronu do misky s vodou a vařit v troubě po dobu pěti minut. Poté vyjměte misku (opatrně, je horká!) a rychle otřete vnitřek vaší mikrovlnné trouby. Slibujeme, že to bude celkem bez námahy.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.