Bábovka do české kuchyně prostě patří, je to nejoblíbenější moučník vůbec a každý z nás má doma svůj vyzkoušený a do detailu vyladěný recept, často děděný z generace na generaci. Její obliba spočívá hlavně v tom, že je rychle připravena, a hodí se nejen jako pohoštění pro nenadálou návštěvu, jako dezert po nedělním obědě, ale je skvělá i ke snídani, ke svačině, a takto bychom mohli pokračovat. Je prostě zcela univerzální.
Potřebujeme:
- 4 celá vejce
- 2 hrnky prosáté polohrubé mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek cukru krupice
- 5-6 lžiček silné kávy
- 4 středně velké banány
- 1 kypřící prášek do pečiva
- máslo a hrubá mouka na formu
- čokoládová poleva na ozdobení
Vejce utřeme s cukrem, poté přidáme mouku, prášek do pečiva a olej. Pokud se nám těsto zdá příliš tuhé (to znamená, že samo nevytéká při překlopení z mísy), přidáme pro naředění trochu mléka.
Banány oloupeme a buď je rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme a postupně je vmícháme do těsta. Nakonec přidáme kávu a znovu vše pořádně promícháme.
Těsto vylijeme do předem vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme v předhřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut.
Hotovou bábovku můžeme buď jen zlehka pocukrovat a nebo, což doporučujeme, polít čokoládovou polevou a nechat trošku zatuhnout.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.