Švestky jsou momentálně dalším lehce dostupným ovocem, a tak nemůžou ani ty chybět v naší rozsáhlé sbírce ovocných receptů. A dnes si uděláme přímo delikatesu, a sice vyhlášený švestkový koláč, nyní ale ze špaldové mouky, která jak známo má lehce oříškovou chuť. Výsledek je tedy stoprocentně zaručen.
Na těsto potřebujeme:
- 150 g mouky ze špaldy
- 50 g třtinového cukru
- 75 g měkkého másla
- 2-3 lžíce studené vody
- sůl
- troška strouhané citronové kůry
Na obložení:
- 100 g jader lískových ořechů
- 700 g švestek
- 150 g kysané smetany
- 2 lžíce zahuštěné smetany
- 1 vejce
- 75 g třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Na těsto vložíme do mísy mouku, třtinový cukr, sůl, citronovou kůru, máslo a 2 lžíce vody. Hnětačem vypracujeme drolivé těsto. Přendáme na pracovní plochu a rukama vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme zbývající vodu.
Hroudu těsta dáme do rozevírací formy o průměru 26 cm a prsty těsto rozprostřeme o dně. Po krajích vytvoříme 3 cm vysoký okraj. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a necháme 1 hodinu odpočinout.
Oříšky jemně umeleme. Omyté švestky rozkrojíme na čtvrtky a vypeckujeme. Smícháme oba druhy smetany, vejce, třtinový cukr a skořici. Přimícháme 2/3 mletých oříšků.
Formu vložíme na střední lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. Koláč předpečeme 15 minut. Vyjmeme z trouby, posypeme zbývajícími lískovými oříšky, obložíme švestkami a polijeme smetanovou směsí. Vložíme zpět do trouby a dopékáme 30 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.