Ovocné likéry jsou chuťově skvělé a nenáročné na suroviny. Základem je vždy alkohol, ke kterému pak potřebujete vlastně už jen ovoce a cukr. Pokud tedy máte na zahrádce dostatečné množství ovoce (a nemusí to být jen dané ostružiny, na přípravu se hodí prakticky jakékoliv ovoce, namátkou například rybíz či maliny), určitě jej letos vyzkoušejte. Připravuje se zastudena, takže nejtěžší na celém procestu je vlastně ono čekání na dobu, než likér bude hotov a vy budeme moci konečně ochutnat. Výsledek pak ale stojí za to. Určitě ale doporučujeme hotový výrobek poté označit štítkem, přece jen záměna za ostružinovou šťávu u dětí by asi nebyla nejlepší.
Potřebujeme:
Do dvoulitrové řádně vymyté skleněné nádoby, kterou je možné pevně uzavřít, vložíme střídavě očištěné a oprané čerstvé ostružiny, které zasypáváme cukrem. Po naplnění sklenice nakonec celé zalijeme lihovinou. Uzavřeme a obsah důkladně protřepeme.
Nádobu ponecháme asi šest týdnů na slunném nebo alespoň teplém místě. Po celou dobu nádobu neotevíráme, jen občas protřepeme.
Po těchto šesti týdnech obsah přecedíme - jednoduše to jde například přes filtr na kávu. Uložíme v čisté sklenici v chladu. Popíjíme dle chuti, ideální při nedostatku vitamínu C, kterého je tento likér plný.
(foto: marvellousmrsp.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.