Léto je v plném proudu a je to nejen doba dovolených a letních radovánek, ale také naopak doba pilné práce spočívající v hojném zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. My se dnes ale zaměříme na další druh, který lze takto naložit a tím jsou sýry. Příprava je rychlá, stačí dodržet pár základních pravidel, a nejen že nám pak v lednici vydrží i několik měsíců, navíc budeme mít vždy k dispozici rychlou chuťovku k vínu a v neposlední řadě také jedlý dárek, který obdarovaného rozhodně potěší!
A jaká že jsou to ta výše zmíněná pravidla?
1.) Úplným základem úspěchu jsou čisté sterilizované sklenice i víčka. Ponořte je teda do velkého kastrolu s vařící vodou a nejméně 10 minut je povařte, poté sceďte a nechejte okapat. Otírat pak jen zásadně suchou čistou utěrkou. Pokud máte doma myčku, projeďte sklenice na nejsilnější stupeň.
2.) Příprava sýrů - nikdy nenakládáme hermeliny v celku, ale vždy rozřízlé a do nich vložené bylinky , cibule, koření. Lépe tímto způsobem vzájemně prolnou.
3.) Nebojme se koření - použijeme ho více, protože dobrý hermelín ho potřebuje. Nemusíme se bát ani experimentovat s různými druhy koření.
4.) Takto naplněnou sklenici vždy zalijeme kvalitním olejem až po okraj.
Na řadu přichází náš recept:
Na jednu sklenici budete potřebovat:
- 3 hermelíny
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 10 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček jalovce
- 3 bobkové listy
- mletou červenou papriku pikantní
- lusk červené papriky
- rostlinný olej
Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na kolečka /plátky/. Hermelíny rozřízněte podélně napůl a do sklenice postupně vkládejte: na dno hermelín, trochu mleté papriky, plátky cibule a kousek česneku, plátek papriky, několik kuliček uvedeného koření, další hermelín a suroviny ve stejném pořadí. Až ingredience takto navrstvíte, zalijte vše olejem až po vrch a uzavřete.
Hermelín nechte odležet alespoň 4 dny.
A to je celá věda.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.