Starý pokrm, původem pocházející z Polska, který má mnoho různých obměn. Jeho základem je vždy zelí a maso, ochucené kořením a dle zvyklostí se pak můžou přidat také různé klobásky, houby, paprika, někdo přidává také červené víno, sušené švestky. My zůstaneme hezky při zemi a k základu ze zelí a masa si přidáme brambory. K přípravě nám tak postačí jen jeden velký pekáč a kompletní oběd máme hotov rovnou i s přílohou.
Potřebujeme:
- brambory
- kysané zelí
- maso
- cibule
- česnek
- kmín
- sůl a sádlo nebo olej
Plech vymastíte sádlem nebo olejem a dno pokladete na kolečka nakrájenými oloupanými brambory, osolíte.
Na brambory dáte vrstvu kysaného zelí ( asi 0,7 l ).
A teď přijde na řadu maso, pokud máte zbytky jakéhokoliv pečeného masa, nakrájíte na kousky a i se šťávou a výpečky dáte prohřát, přidáte hodně česneku a pak dáte směs na zelí tak, aby maso bylo rozděleno rovnoměrně po celé ploše plechu.
Poslední vrstvou jsou opět brambory, osolíte, pokmínujete a dáte péct do trouby. Až jsou brambory upečené dozlatova, je hotovo. Doba pečení je přibližně jedna hodina.
Pokud budete jídlo připravovat ze syrového masa, nejprve nechte zesklovatět cibuli, pak přidejte maso a opečte ze všech stran, můžete přidat i hřiby a dále postupujete stejně jak je uvedeno v první variantě.
Tip: asi deset minut před koncem posypte strouhaným sýrem a nechejte dopéct.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.