Taky toužíte po lehké dobrůtce, která vás v horkých letních dnech povzbudí a naladí? Vybrali jsem několik chutných tipů, které se právě pro tyto dny hodí. Nenechte se odradit a dodejte si chladivou chuť našimi letními recepty...
Španělská studená polévka Gazpacho je právě nyní přímo ideálním obědem, rezervujte si však delší čas na přípravu:
- 1/2 menší okurky, 1/2 menší zelené papriky, očištěné od semínek a pokrájené na kousky, 500 g zralých oloupaných rajčat nebo 400 g konzervovaných, 1/2 nahrubo nasekané cibule, 2-3 rozetřené stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1-2 lžíce citronové šťávy nebo citronového džusu 2 lžíce rajského protlaku, 4,5 dl rajské šťávy, sůl, pepř
- Při podávání: pokrájená zelená paprika, kroužky cibule osmažené, kostičky chleba
Do velké mísy pokrájejte na větší kousky okurku a přidejte pokrájenou zelenou papriku. Zpracujte v mixéru rajčata, cibuli a česnek, přidejte olej, vinný ocet, citronovou šťávu a rajský protlak a umixujte vše do hladka. Můžete rovněž rajčata nakrájet nadrobno a cibuli jemně nastrouhat a pak oboje umixovat s česnekem, olejem, citronovou šťávou a rajským protlakem. Přidejte umixovanou směs do mísy, vše dobře promíchejte, pak přidejte rajskou šťávu a znovu vše promíchejte. Osolte a opepřete polévku dle chuti, mísu přikryjte a nechte v ledničce důkladně vychladit, nejméně 6 hodin a lépe ještě déle, aby se chutě spojily. Připravte do zvláštních misek zelenou papriku, kroužky cibule a česnekové smažené kostičky chleba. Naběračkou naplňte vychlazenou polévkou misky a podávejte s přílohami hostům, aby se sami obsloužili.
Nebo můžete zkusit její francouzskou příbuznou Vichyssoise, k její přípravě stačí 50 minut:
- 3 velké pórky, 40 g másla, 1 nadrobno pokrájená cibule, 500 g na kostičky pokrájených brambor, 8,5 dl zeleninového vývaru, 2 lžičky citronové šťávy, 1/4 lžičky koriandru, 1 bobkový list, 1 vaječný žloutek, špetka muškátového oříšku, 1,5 dl polotučné smetany, sůl, bílý pepř
Očistěte pórky a oddělte většinu zelených částí. Bílé části nakrájejte na tenká kolečka. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli a za občasného míchání smažte asi 5 minut, aniž byste cibuli a pórek nechali zhnědnout. Přidejte brambory, zeleninový vývar, citronovou šťávu, muškátový oříšek, koriandr a bobkový list, podle chuti pepř a sůl a uveďte vše do varu. Pod pokličkou asi 30 minut povařte na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Nechte polévku trochu vychladnout, odstraňte bobkový list a pak ji prolisujte cedníkem nebo počástech rozmixujte v mixéru dohladka. Vlijte do čisté pánve. Rozmíchejte žloutek ve smetaně, přidejte do směsi trochu polévky, pak směs vlijte zpět do polévky a rozšlehejte ji v ní. Polévku prohřejte, ale nevařte. Dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice. Podávejte studenou.
A co třeba recept na Rajčatovou polévku z jihu.. nadmíru aktuální:
- 800 g zralých rajčat, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce vody + 100 ml vody, 2 lžíce červeného vína, 2 dl vývaru, 1 lžíce másla, špetka rozmarýnu, 1 lžíce nati fenyklu nebo kopru, 1 lžička tymiánu, 1 lžička bazalky, 1 až 2 stroužky česneku, 100 g cukety nebo zelí, 4 lžíce smetany, sůl, pepř
Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme, cibuli drobně nakrájíme. Na oleji osmahneme cibuli do sklovita, přisypeme ovesné vločky a opražíme. Stáhneme z ohně, přidáme lžíci vody, rajčata a vše rozmixujeme. K tomu vmícháme víno, máslo, bylinky a česnek. Směs dáme do kastrolu, zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme. Osolíme a opepříme. Cuketu nebo zelí velmi jemně nakrájíme a přidáme k polévce. Stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Na porci přidáme lžíci smetany.
Milovníkům dezertů se bude hodit vychlazený Jahodový cheesecake:
- 140 g mandlových sušenek, 30 g rozpuštěného másla, 200 g sýra Fénix nebo tvarohu, šťáva z 1/2 citronu, 3 lžíce moučkového cukru, 10 jahod rozkrojených napůl
Sušenky rozdrťte a smíchejte s máslem. Směs naneste na dno dortové formy a na ni klaďte jahodové půlky. Smíchejte sýr nebo tvaroh s citronovou šťávou a moučkovým cukrem a naneste směs na jahody. Několik jahod rozhoďte po povrchu dortíku a dejte cheesecake ztuhnout do lednice.
Sladké osvěžení zaručuje dobře chlazená Čokoládová pěna:
- 150 g jemně hořké čokolády, 3 žloutky, 1 vejce, 50 g cukru, 2 lžíce vínovice, 1 lžička instantní kávy, 3 bílky, 150 g kysané smetany
Čokoládu nalámeme na malé kousky, v malém kastrolku ve vodní lázni dohladka rozpustíme, prošleháme a necháme vychladnout. Žloutky, vejce, cukr, vínovici a instantí kávu dáme do mísy a ve vodní lázni šleháme ruční metlou 5-7 minut do pěny. Poté vyjmeme z vodní lázně a asi 5 minut šleháme zastudena. Bílky ušleháme do pevného sněhu. Do žloutkové pěny vmícháme kysanou smetanu, bílkový sníh a vychladlou čokoládu. Naplníme do sklenic a podáváme dobře vychlazené.
Další lahůdkou je Coffee Parfait:
- 200 ml mléka, 3 lžíce instantní kávy, 175 g cukru, 6 žloutků, 300 ml šlehačky
Mléko svaříme, odstavíme a přidáme kávu a polovinu cukru. Zakryjeme a necháme 10 minut stát. Žloutky s cukrem utřeme dobleda. Mléko s přísadami dáme zpět na plotnu, a když je horké, přilijeme ho trošku do vajec a dále třeme. Pak přidáme vaječnou směs do hrnce s mlékem a za stálého míchání pomalu prohříváme. Dbáme, aby se směs nevařila. Když se začne směs chytat vařečky, odstavíme ji a třeme dále až do vychladnutí. Smetanu ušleháme dotuha a vmícháme ji do kávového krému. Ten přelijeme do formy nebo do nákypové mísy, přikryjeme a 3-4 hodiny mrazíme, dokud neztuhne.
Žízeň zaženete Osvěžujícím mátovým drinkem:
- hrst čerstvých mátových listů, 3 lžíce cukru, šťáva z 1 citronu, 1 l vody
Mátu rozmixujte s 1 lžící vody, přidejte cukr, vodu a citronovou šťávu, dobře promíchejte.
Další tip na nápoj je Mátová melounovka:
- asi 1,5 kg sladký meloun, 1 a 1/2 šálku cukru krupice, 1 a 3/4 šálku čerstvě vymačkané limetkové šťávy, 3 lžíce nasekaných čerstvých lístků máty, 3 šálky studené vody, 1 šálek kostek cukru
Meloun oloupejte a nakrájejte na malé kostečky (z 1 melounu by mělo být asi 6 šálků kosteček). Ve vhodné míse rozmixujte dohladka meloun s cukrem, limetkovou šťávou a mátou, nalijte do nádoby s vodou a ledem a řádně promíchejte. Promíchanou limonádu pak podávejte.
K obědu či večeři zkuste Těstovinový salát s hráškem:
- 400 g uvařených těstovin, 300 g mladého hrášku, 150 g majonézy (nejlépe jogurtové), 2 natvrdo vařená vejce, 100 g šunky, 1 cibule, 3 sterilované okurky, sůl, pepř
Vychladlé, uvařené těstoviny promícháme s hráškem, rozkrájenými vejci, drobně nakrájenou šunkou, cibulí a okurkami. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu a dobře promícháme. Podáváme vychlazené.
Další letní tip - Rychlé tagliatelle:
- těstoviny tagliatelle (široké nudle), 1 nožička Dunajské klobásy (nebo jakou máte rádi), 2 bílé papriky, 200 g sýra cottage, 1 dcl mléka, 5 cherry rajčátek, lžička olivového oleje, sůl, pepř
Těstoviny tagliatelle uvařte dle návodu na obalu, tak aby byly "al dente" (na zkus), vaří se obvykle kolem šesti minut. Na teflonové pánvi rozehřejte olivový olej, na kterém osmahněte po dobu osmi minut na kolečka nakrájenou klobásu, přidejte nakrájenou papriku, asi 5 minut poduste a zalijte mlékem. Duste dalších 5 minut, osolte, opepřete a přidejte na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka a sýr cottage. Prohřejte a sejměte z ohně. Tagliatelle naservírujte na talíř a podávejte přelité omáčkou.
Pokud máte rádi saláty, pak tu je Řecký salát:
- ovčí sýr feta, italský olivový olej extra vergine, paprika, rajče, okurka, mořská sůl, řecké zelené olivy s peckou
Oloupané čerstvé rajče nakrájíme na měsíčky, papriku a oloupanou salátovou okurku (1/2 ks) na kostky. Osolíme mořskou solí, pokapeme olivovým olejem extra vergine a promícháme. Na vrch rozdrolíme větší kousky ovčího sýru feta.
Cukety k létu bezesporu patří, takže další recept jsou Gratinované cukety s mrkví:
- 600 g mrkve, 600 g cuket, 1 stroužek česneku, 200 g šlehačky, 100 g kysané smetany, 80 g strouhaného parmezánu, sůl, pepř, máslo na vymazání, vločky másla
Mrkev omyjeme, oloupeme, cukety omyjeme a očistíme. Mrkev i cukety nakrájíme na stejně tenké plátky. Stroužek česneku rozpůlíme. Žáruvzdornou formu vytřeme česnekem a poté vymažeme změklým máslem. Do formy vložíme vrstvy z plátků mrkví a cuket, které klademe přes sebe. Osolíme a opepříme. Smícháme smetanu a kysanou smetanu a vzniklou omáčkou přelijeme zeleninu. Posypeme parmezánem a nakonec přidáme vločky másla. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě asi 40 minut při 200 stupních C.
Dalším zeleninovým receptem je Květák po milánsku:
- 1 střední květák, 0,3 l sýrové omáčky, sůl, máslo na vymaštění
Očištěný a opraný květák uvaříme ve slané vodě, necháme okapat, rozdělíme na růžičky a dáme do máslem vymazané misky. Vše zalijeme sýrovou omáčkou a zapečeme 10 minut v horké troubě.
A na závěr Mražený krém s ovocem:
- 3/8 l šlehačky, 2 vejce, 90 g moučkového cukru, 3 lžíce meruňkového likéru, 1 balíček vanilkového cukru, 8 půlek meruněk z kompotu, 4 višně maraschino, 8 kokosek
Ušlehejte 1/4 l vychlazené šlehačky, přikryjte a postavte do chladu. Cukr, vejce a likér ušlehejte v světlou a jemnou pěnu. Šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Šlehačku opatrně vmíchejte do vaječného krému. Naplňte poháry, přikryjte je a postavte do mrazničky alespoň na 2 hodiny. Krátce před podáváním položte na krém okapané meruňky. Ušlehejte 1/8 l šlehačky a vanilkový cukr do tuha a povrch krému ozdobte. Každý pohár ozdobte višní a dvěma kokoskami.
Tak dobře - ještě nekončíme, přidáme Osvěžující nápoj Lassi:
- 1/4 l bílého jogurtu, 3/4 l vody, 2-3 lžíce hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce podle chuti
Všechny přísady rozmixujte v mixéru a vychlaďte. Pro změnu můžete místo vanilkového cukru ochutit trochou muškátového oříšku, skořice či kardamonu.
Dalším nápojem je Amálčina limonáda:
- 4 citrony, 9 dl studené vody, 3 lžíce cukru, 1 dl horké vody
Vymačkejte citrony. Rozpusťte cukr v horké vodě, vychlaďte a smíchejte s citronovou šťávou, studenou vodu, případně kostkami ledu.
Krásné léto všem.
(fotografie pouze ilustrační)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.