Pokud podáváme k obědu plněné závitky, je to vždy taková pomyslná vizitka toho, že jsme jídlo neodbyli, ba naopak si dali na jeho přípravě záležet. Ano, příprava se může na první pohled zdát trošku složitější (asi mnozí z nás znají ten okamžik, kdy se nám podařilo proříznout maso více, než jsme původně chtěli), i z tohoto důvodu se pak takové závitky objevují více ve dnech slavnostnějších než běžných. Ale to je velká škoda! Na talíři takový pokrm vypadá velmi hezky i bez dalšího složitého foodstylingu a při nakrojení pak všechny čeká překvapení, čím je to tentokrát naplněno. A že výběr náplní je velice rozsáhlý je více než jisté.
Potřebujeme:
- 450 g vepřové kýty
- 50 g nasekaných mandlí
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g šunky (nejlépe prosciutto)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekaného čerstvého oregana
- 4 jemně nasekané šalotky
- 2 dl kuřecího vývaru
- 1 lžička cukru
- strouhaná kůra ze 2 citronů
Kýtu rozkrojte na 4 stejné kusy. Každý kus naklepejte a pak v něm nařízněte kapsu.
Mandle dejte do pekáčku nebo na plech a na středně rozpáleném grilu v troubě 2-3 minuty pražte dozlatova. Pak je smíchejte s 1 lžičkou oleje, jemně nasekanou šunkou, rozetřeným česnekem, oreganem a kůrou z 1 citronu. Lžící umístěte směs do kapsy každého řízku.
Ve velké pánvi rozehřejte zbývající olej a osmahněte na něm šalotky 2 minuty. Přidejte řízky a osmažte 2 minuty po každé straně dohněda. Přidejte do pánve kuřecí vývar, přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a nechte na mírném ohni 45 minut dusit, dokud maso nezměkne.
Vyjměte z pánve a uchovejte teplé.
Do pánve přidejte kůru z dalšího citronu a cukr a vařte 3-4 minuty. Citronovou omáčkou přelijte na talířích jednotlivé porce masa a okamžitě podávejte.
Jako příloha se hodí rýže či těstoviny.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.