Příliš vodnaté, málo ochucené, kyselé, jalové, řídké nebo téměř bez okurky, kopru a máty. Tak přesně takové a jim podobné varianty tzatziki (ano, opravdu se to nepíše tzatziky ani caciky) dnes pošleme do kulinářských pekel horoucích. Chce to jen trošku uvažovat a použít správné suroviny...
Už jsem vám napsal jaké tzatziki nemám rád, takže vám můžu popsat i jaké zbožňuju. Především v nich musí lžička stát :) Ano správné tzatziki musí být husté&hutné, bez přebytečné vody. Další věcí je správné ochucení - z kombinace okurka, jogurt, kopr (nebo máta), pepř, sůl a kvalitné olivový olej se dá vykouzlit opravdu esence božské chuti. A nakonec přijde čerstvost - nic mi tak nezkazí náladu jako staré a nakyslé tzatziki.
Co bude pro přípravu našeho vysněného tzatziki potřebovat?
- řecký jogurt - pokud chcete dělat kompromisy můžete použít kvalitní jogurt, který necháte pořádně vykapat přes plátýnko nebo utěrku (stejně ale zůstane rozdíl v chuti!)
- okurka
- kopr (čerstvý nebo vymačkaný konzervovaný)
- čerstvá máta (není podmínkou)
- česnek
- citron
- chutný olivový olej
- pepř, sůl
Sami vidíte, že to skoro nic není. Opravdu doporučuji zkusit to s opravdickým řeckým jogurtem - je to jediná surovina, se kterou se budete muset otravovat. Jinak máte všechno ostatní běžně doma. Opravdu opravdově s opravdickým, hm?
Následuje podrobný postup přípavy:
* oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte okurku
* mezi talíři nebo v pěstičkách okurku dokonale vymačkejte (dokonale = z jedné velké okurky vám nakonec zbyde vymačkaná kulička o průměru asi 5-7cm)
* v misce pořádně smíchejte okurku s jogurtem (mám rád poměr 1 okurka : 1 kelímek)
* přidejte rozdrcený česnek (2 stroužky / kelímek, nebo dle ctěné vaší imprese)
* přidejte lžičku konzervovaného kopru nebo obdobné množství čerstvého nasekaného kopru
* přidejte tak asi 10-15 na jemňulinko nasekaných mátových lístečků
* přidejte polévkovou lžíci vymačkané citronové šťávy
* přilejte štědrou dávku kvalitního olivového oleje (dejme tomu tři polévkové lžíce)
* opepřete drceným pepřem a osolte
* všechno postupně dokonečna promíchejte
* před podáváním připravte do misek nebo talířků (a vychlaďte v ledničce) s olivou nebo snítkou kopru
* k tomu jakýkoliv bílý chleba
Abych v krátkosti shrnul hlavní finty: řecký jogurt, vymačkat okurku, hodně okurky v poměru k jogurtu, kopr&máta a nešetřit olivovým olejem.
(reedice*Autorem článku je pan Cuketka a jeho úžasně voňavý a křupavý zápisník,foto: vistapointe.net)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.