Doba dozrávání ovoce je tady, nejen naše zahrádky, ale také obchody či farmářské trhy nabízejí nepřeberné množství ovoce. V plné míře ho proto konzumuje co nejvíce to jen jde, leckdy právě utržené na zahrádce (protože takové vždy chutná úplně nejlépe), a když už opravdu nevíme, co s ním dál, přichází na řadu zavařování....neboť znáte to příslovečné "až se zima zeptá, co si dělal v létě?"... A my vám dnes přinášíme návod na ještě trošku jiný způsob úpravy, a sice jak si udělat domácí kandované ovoce.
Ovoce vhodné ke kandování:
- třešně
- višně
- ananas
- meruňky
- kiwi
- citronová, pomerančová nebo grapefruitová kůra atd.
Dále budeme potřebovat:
- cukr
- med
- voda
Budete potřebovat cukr, med, pánev s tlustým dnem, čerstvé ovoce a zavařovací teploměr.
Ovoce nakrájejte na malé kousky, z kůry pomeranče, citronu nebo grapefruitu nožem odstraňte bílý povlak a nakrájejte ji také na malé kousky.
V pánvi smíchejte 1 šálek cukru, 1 šálek medu a 1 a 1/2 šálku vody. Vařte na středním plameni za častého míchání, dokud směs nedosáhne 110 stupňů Celsia (235 stupňů F).
Pak do směsi vhoďte hrst ovoce. Vařte na mírném plameni 20 až 30 minut, až je ovoce či kůra průhledné. Ovoce vyjměte, nechte okapat a uvedeným způsobem uvařte i ostatní ovoce. Uvařené ovoce nechte oschnout a skladujte v uzavřene nádobě.
Pokud máte možnost, můžete vyrobit kandované ovoce v sušičce tak, že kousky položíte na pláty do sušičky a sušíte na 50 stupňů Ceslia (120 stupňů F) po dobu 12-18 hodin, až se ovoce nebude lepit.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.