Okurky i cukrový meloun se řadí do čeledi tykvovité. Ač se to možná na první pohled nezdá, přesněji asi málokoho to v první chvíli hned napadne, jsou po botanické stránce tito dva velmi blízcí příbuzní, oba společně totiž spadají do rodu cucumis. Je tedy více než zřejmé, že chuťově budou společně ladit. A jelikož je léto, je ten pravý čas si to vyzkoušet. Připravíme si z nich osvěžením nabitý salát, který s opečeným toastem v horkých dnech zcela nahradí i oběd či večeři.
Potřebujeme:
- 1 menší salátová okurka
- 1 žlutý meloun
- 1 malý citron
- 1/2 svazku kopru
- 1-2 lžičky sušeného nebo nakládaného zeleného pepře
- 2 lžíce neslazené jablečné šťávy
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžíce oleje olivového
- 1 lžíce pistácií
Oloupanou okurku podélně rozpůlíme a ližčkou odstraníme semena. Půlky okurek nakrájíme na jemné plátky.
Z rozpůleného melounu odstraníme semena a vypichovátkem nebo lžičkou vykrájíme kuličky.
Citron omyjeme a rozpůlíme. Z jedné půlky okrájíme kůru i s bílou kůží a citron nakrájíme na drobné kousky. Druhou půlku vylisujeme.
Omytý a osušený kopr jemně nasekáme.
Okurku a melou rozdělíme na talíře. Posypeme kostičkami citronu, koprem a hrubě drceným pepřem.
Salát přelijeme jablečnou šťávou smíchanou s javorovým sirupem nebo s medem, malou špetkou soli a olejem. Posypeme pistáciemi.
Podáváme s toastem nebo s bagetou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.