Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové. Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek.
Suroviny na koláč:
- listové těsto
- 400 g cibule
- 50 g slaniny
- špetka mletého kmínu
- 2 vejce
- 1 smetana ke šlehání
- muškátový oříšek
- olej
- sůl
- pepř
Na drobenku:
- 3 plátky chleba
- 2 plátky slaniny
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- 20 g másla
- petržel
Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečícím papírem. Do pečícího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min.
Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.
Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.
Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi. Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta.
Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete.
Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče.
Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180°C asi 30 min. nebo dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.