Před námi je léto a k létu patří ovoce všeho druhu. Je to tedy doba vhodná k pečení ovocných koláčů. Stejný základní recept totiž díky změně ovoce chutná pokaždé jinak a zcela jistě si každý brzy vybere ten, který mu vyhovuje nejvíce. Je libo švestkový, jahodový, meruňkový, borůvkový, malinový rebarborový, jablkový či hruškový....?
Potřebujeme:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 kelímek bílého jogurtu (150 g)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1/2 prášku do pečiva (2 lžičky)
- 2 vejce
- ovoce podle chuti - borůvky, meruňky, švestky, rebarbora, jahody...
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Drobenka:
- 5 zarovnaných lžic hrubé mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce másla
Všechny suroviny by měly být pokojové teploty, připravte si je proto aspoň 30 minut předem na pracovní desku. Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.
Vejce metličkou prošlehejte s cukrem a přidejte jogurt. Promíchejte. Mouky prosijte přes síto do mísy, promíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte do tekuté směsi. Těsto promíchejte a nalijte do formy vytřené máslem a vysypané hrubou moukou.
Ovoce operte, v případě potřeby rozkrájejte a poklaďte jím povrch koláče.
Rukama smíchejte suroviny na žmolenku a vypracujte sypkou směs. Tou posypte povrch koláče a dejte do trouby péct na 40 až 50 minut. Jestli je koláč hotový poznáte jednoduchou zkouškou dřevěnou špejlí - když ji zapíchnete do koláče a vytáhnete, nesmí na ní ulpívat vlhké těsto.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.