O tom, že listové těsto je geniální, jsme se zde mohli přesvědčit už mnohokrát. Připravíme z něj během chvilky nejen skvělé sladké moučníky na mnoho a mnoho způsobů, úchýlit se ale můžeme rovněž ke slané verzi, a připravit pak různé záviny, jednohubky, tyčinky na všechny možné způsoby, ale také slané koláče, které si čím dál více získavají naší oblibu. Chuť listového těsta je natolik univerzální, že se dá spojit prakticky s čímkoliv.
Potřebujeme:
- 500 g listového těsta
- 400 g mrkve
- 250 g syrovátkového sýra ricotta
- 200 g šunky
- 100 g balkánského sýra
- 2 vejce
- 2 cibule
- 2 lžíce provensálského koření
- sůl
Mrkev, cibuli a šunku nakrájejte na kostičky. Mrkev povařte do poloměkka, sceďte a promíchejte se šunkou, cibulí a rozdrobeným balkánským sýrem.
Ricottu rozšlehejte s vejci a provensálským kořením, dle chuti osolte. Vmíchejte k mrkvové směsi.
Dortovou formu vyložte těstem, vytvarujte okraje a nalijte mrkvovou směs. Zapékejte asi 35 minut při teplotě 220 stupňů Celsia (v horkovzdušné troubě asi 200 stupňů C).
Tip: místo šunky můžete zkusit koláč připravit z mletého masa.
Bezmasá varianta: šunku zkrátka vynechete, přidejte pokrájené uzené tofu.
(Recept převzat z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si mrkev", foto ilustrační)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.