Znáte pohádku O Koblížkovi? Pak jistě víte, že v této pohádce je hlavní postavou Koblížek, právě usmažený, na okně chlazený, neposedný a kutálející se do světa. Nyní se lehce přesuňme ze světa pohádky do světa kuchyně, kde koblížek můžeme popsat vlastně stejně jako v té pohádce. I zde se jedná o smažené pečivo ve tvaru koule z kynutého těsta. Ve světě jej pak známe pod anglickým názvem donut, což je pečivo podobné naší koblize, jen je ve tvaru prstence, bývá označován také jako „kobliha s dírou“. Napadlo vás ale někdy, že ty lahodné koblížky plněné marmeládou, nugátem, pudinkem a hojně posypané cukrem či barevnými polevami můžou bý i jiné? Že se dají připravit i ve slané verzi? Dnes si přesně takové ukážeme.
Na koblihy potřebujeme:
- ½ kg vařených brambor
- ½ kg polohrubé mouky
- 1/8 l mléka
- 1 kostička droždí
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce cukru
- sůl
Do vlažného mléka přidáme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vykynout kvásek.
Vykynuté pak vlijeme do nastrouhaných, předem uvařených a vychladlých brambor, přidáme mouku, 2 žloutky, rum, sůl a vymícháme hladké těsto. Pokud je těsto moc hutné, můžeme podle potřeby přidat trošku mléko. Hotové těsto necháme v teple kynout, musí znásobit svůj objem.
Po půl hodině těsto znovu propracujeme a ještě jednou necháme zhruba půl hodiny kynout. Potom na vále těsto rozdělíme na stejně velké díly, vyválíme koblihy, ty lehce dlaní zploštíme (bude se nám pak lépe nanášet pomazánka), položíme zpět na vál a necháme ještě chvilku kynout (stačí cca 10 minut)
Koblihy poté smažíme ve vyšším kastrolu s rozpáleným olejem, kdy je vkládáme horní stranou dolů, po osmažení otočíme a dosmažíme.
Usmažené koblížky vytahujeme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Na koblihy poté navrstvíme slanou pomazánku z brambor.
Pomazánka :
- 5 dkg vařených brambor jemně strouhaných
- 5 dkg měkkého sýru bez příchutě
- 1 lžíce majonézy
- koření podle chuti nebo česnek
Vše společně vymícháme dohladka.
Tip: pokud přece jen dáváte přednost sladké klasice, lze i toto bramborové těsto použít s marmeládou, prostě jen slanou náplň vyměňte za sladkou a na závěr lehce pocukrujte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.