Pokud máte doma nějakou úrodu hrušek, tak je ideální čas vyzkoušet tento slavnostní ovocný dezert, jehož velkou výhodou je minimum špinaveho nádobí a to zcela jistě potěší každou pilnou hospodyňku.
Potřebujeme:
- 5 dl suchého červeného vína
- šťáva z půlky citrónu
- lžička strouhané citrónové kůry
- 200 g cukru
- l kousek skořice v celku
- 4 malé pevné hrušky oloupané s ponechanými stopkami
V hluboké pánvi nebo v zapékací nádobě přivedeme k varu víno, citrónovou šťávu s kůrou, cukr a skořici. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí, a pak prudce vaříme po dobu l minuty.
Oloupané hrušky postavíme do slabě vroucího vína stopkami nahoru. Pomalu vaříme 20 minut, až budou hrušky měkké, ale ne rozbředlé. Pokud sirup hrušky úplně nezakryje, vaříme je položené na stranu a často je obracíme a poléváme.
Hrušky necháme v sirupu ochladit a vyndáme je, když jsou vlažné. Také vyndáme skořici a vyhodíme ji. Pokud je sirup stále dost řídký, vyndáme z něj hrušky a část tekutiny vyvaříme.
Poté sirup nalijeme na hrušky a buď dáme zchladli do lednice, nebo podáváme teplé.
Hrušky můžeme ozdobit lupínky opražených mandlí a podávat se šlehačkou.
(foto: fromachefskitchen.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.