Musaka - cizokrajný vrstvený pokrm, pod kterým se nám ihned vybaví hodně práce. Určitě se tedy neřadí do kategorie receptů "za dvacet minut na stole". Ale nebojte se, pokud víte, jak na to a budete postupovat hezky krok za krokem a systematicky, není to tak děsivé a hlavně, výsledek vám to pak stonásobně vrátí.
Potřebujeme:
- 5 středních lilků (není nutné, stačí pouze brambory anebo cuketa)
- 4 brambory
- 500 g mletého masa
- 2 lžíce másla
- 1 sklenka červeného vína
- 3-4 zralá rajčata
- skořice
- pepř
- sůl
- olej na smažení
Na bešamelovou omáčku:
- 50 g másla nebo tuku
- 50 g mouky
- 1/2 mléka
- špetku muškátového květu
- 4 lžíce parmezánu
Lilky omyjeme a nakrájíme podél na centimetrové plátky. Osolíme z obou stran a necháme v míse asi 20 minut "vypotit!.
Mezitím nakrájíme cibuli na drobno a dáme do hrnce s trochou vody spařit. Když se voda vpije, přidáme máslo a cibuli lehce osmahneme. Pak přidáme maso, sůl a pepř a opět vše osmahneme. Ochutíme špetkou skořice, zalejeme vínem, necháme přejít varem a přidáme propasírovaná rajčata. Podlejeme sklenkou vody, přikryjeme pokličkou a necháme bublat na mírném ohni, dokud se voda nevypaří.
Opláchnuté lilky osušíme v čisté útěrce, osmažíme je (ugrilujeme nebo upečeme v troubě) a poklademe na pekáč. Brambory také nakrájíme na plátky. Když je vše hotovo, klademe na pekáček vrstvy lilků, masa, brambor a znovu lilku. Ten by měl zůstat jako poslední vrstva nahoře. To vše zalejeme bešamelem (můžeme ho dávat i průběžně mezi vrstvy).
Takto nachystané vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160-180 stupňů a upečeme dozlatova.
Příprava bešamelu:
V hrnci rozpustíme máslo a přimícháme mouku. Necháme za stáleho míchání lehce zhnědnout. Odstavíme a dolijeme teplé mléko. Vrátíme na plotýnku a svaříme na omáčku, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a parmezanem.
(foto: mygreekdish.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.