K jaru bezesporu patří saláty. A ti, co mají své vlastní zahrádky a na nich skleníky či pařeniště, už v této chvíli také mají možnost sklízet svou úrodu salátů, například hlávkového. A k salátu se pak váže zálivka. Těch je pochopitelně více druhů, mezi nejčastější a nejzákladnější pak patří sladkokyselá. Cukr+ocet+sůl - trojkombinace, kterou asi všichni známe, a děláme ji tak nějak od oka. A to je právě ten velký problém pro ty, kteří si svou zálivku chtějí udělat třeba poprvé. Jak má chutnat, co je to to "od oka"? Jak to mám trefit, aby to nebylo slané, sladké, kyselé, bez chuti? Chce to základní poměr, od kterého se dá odrazit. Tak tady je!
Základní poměr na zálivku na salát:
- hrnek čisté studené vody
- 2 polévkové lžíce octu
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 lžička oleje
- 1/2 lžičky soli
Vše společně v míse rozmícháme, krystalky cukru a soli se musí rozpustit.
Pokud jste zvyklí dávat na salát vyškvařenou slaninu, olej ze základní zálivky vynechejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.