Avokádo je to plod hruškovce amerického, což je stále zelený strom dorůstající do výšky až 16 metrů. V porovnání s jinými druhy ovoce avokádo obsahuje málo vody, méně vody mají již jen banány a olivy. O co méně má ale vody, o to více naopak obsahuje tuků, spolu s olivami se řadí mezi nejbohatší na tuky. Jsou to ovšem tuky vysoké biologické hodnoty, které jsou převážně nenasycené a stejně jako v případě ostatních rostlinných potravin neobsahují cholesterol. Další významnou složkou tohoto cenného ovoce je vitamín E. Avokádo je nejbohatším druhem ovoce na tento vitamín. Po této stránce se mu nevyrovná žádný ze živočišných produktů, dokonce ani vejce či máslo. Vitamín E podporuje reprodukční soustavu, a je významný antioxidant chránící i před rakovinou a stárnutím buněk. Mezi jeho další prvenství patří obsah vitamínu B6 a železa. Velmi bohaté je také na vlákninu. Avokádo se výše popsaným řadí k nejvýživnějším druhům ovoce, jaké vůbec existují.
A my si dnes připravíme z tohoto ovoce pomazánku ...
Potřebujeme :
- 1 avokádo
- 1 menší cibule
- 1 vejce natvrdo
- citron
- sůl
Avokádo očistíme, rozmáčkame vidličkou a zakapeme citronem (aby nezhnědlo). Přidáme nadrobno pokrájenou cibulku, nadrobno posekané vejce a sůl podle chuti. Rozmícháme do hladka (kdo chce může dát i do mixéru - jen lehce, lepší jsou kousky).
Mažeme na toust nebo klasickou topinku (česnek na topinku opatrně, ať nepřehluší chuť avokáda).
(zdroj kniha Encyklopedie léčivých potravin - Dr. George D. Pamplona-Roger)
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.