Linecké se řadí na vrchol žebříčku cukroví jako takového. Neexistuje asi domácnost, kde by se někdy toto cukroví neobjevilo. A už dávno neplatí, že se váže jen k vánočním svátkům, ba právě naopak, toto cukroví je použitelné celoročně k jakékoliv příležitosti, a to jak slavnostní, tak jen jako odpolední přikusování k čaji či kávě.
V neděli mají svátek všechny maminky. A takové linecké kytičky zcela jistě budou skvělým poděkováním za to, co vše pro nás dělají.
Na 50 květinek:
- 500 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 250 g másla pokojové teploty
- 1 vejce
- 1 vanilinový cukr
- strouhanou kůru z 1 citronu
- rybízovou marmeládu na slepování (nebo jakoukoliv jinou marmeládu)
V míse utřete máslo s prosátým moučkovým cukrem a vejcem. Na tuto směs prosijte mouku a přidejte vanilinový cukr a citronovou kůru. Zpracujte tužší těsto, které nechte několik hodin v chladu odpočinout.
Poté hnětením nechte těsto trochu změknout, pak z něj na pomoučeném vále vyválejte asi 2 mm silný plát a tvořítky vypichujte květinky (nebo jiné tvary). Do poloviny tvarů vykrojte i prostředek, aby při slepení byl vidět střed s marmeládou.
Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia, případně horkovzdušnou na 180 stupňů. Vykrájené cukroví pečte 5-10 minut dozlatova.
Květinky slepujte marmeládou a případně posypte moučkovým cukrem.
Dárková krabička a stužka bude pak už pomyslnou třešničkou na dortu.
(foto: whisk-kid.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.