S lehkou nadsázkou se dá říct, že tento moučník je vlastně "závin na plech". Díky jablkové náplni se jedná o osvěžující koláč, který je ideální pro každé roční období, jelikož jablka jsou k dostání celoročně. Pojďme si tedy spolu připravit níže uvedený recept, který je jednoduchý, nenáročný, chuťově vynikající, a který se určitě zařadí mezi vaše oblíbené.
Potřebujeme :
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g rostlinného tuku
- 70 g cukru
- 2 vejce
- 40 g droždí
- sůl
- mléko
Náplň:
- 1 kg jablek
- 3 lžíce mletých ořechů
- 1 skořicový cukr vanilkový
Do mísy prosijeme mouku, doprostřed uděláme jamku, do které rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a část vlažného mléka a zamícháme v řídkou kaši. Přikryjeme a když kvásek vzejde, přidáme zbylý cukr, rozehřátý tuk, vejce, sůl, mléko dle potřeby a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme hodinu kynout.
Pak propracujeme, rozdělíme na dva díly.
Jeden díl rozválíme na sílu 1 cm a dáme na plech vymazaný tukem, posypeme strouhanými ořechy, rozložíme stejnoměrně jablka rozkrájená na jemné plátky, posypeme cukrem a skořicovým cukrem. Druhý díl rozválíme a položíme na jablka. Necháme chvíli nakynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě 30-40 minut. Hotové pak lehce pocukrujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.