Chřest se řadí mezi typicky jarní zeleninu, ze které můžeme vykouzlit mnoho různých a zdravých jídel. Tentokráte se zaměříme na polévku a připravíme si společně chřestovku.
Potřebujeme:
- 12 stonků chřestu (bílého nebo zeleného)
- 700 ml vody
- 1 lžička másla
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- černý a bílý mletý pepř
- sůl
Chřest oloupejte a od spodku stonků odkrojte asi 3 cm kousky. Ty dejte do hrnce s vodou povařit společně se slupkami, špetkou cukru a soli asi 15 minut.
Vývar slijte, slupky vyhoďte. Vývar dejte znovu vařit, nyní už společně se zbývajícím na špalíčky nakrájeným chřestem (4 kousky chřestu ponechte celé). Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Osolte a opepřete.
Odstavte z ohně. Přidejte smetanu, máslo a dobře rozmixujte (ručním mixérem nebo robotem). Na závěr podle chuti dopepřete a dosolte.
Do každého talíře nalijte polévku, přidejte jeden celý uvařený chřest a posypte řeřichou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.